U toku je sezona slava, a sa njom dolazi i izazov pripreme tradicionalnih slavskih jela. Međutim, mnoge domaćice suočavaju se s iznenadnim porastom cena pojedinih namirnica, što dodatno otežava već zahtevnu pripremu trpeze. Posebno šokantna vest je visoka cena oraha, neophodnih za slavsko žito i sitne kolače, koja je dostigla čak 2.000 dinara po kilogramu!Jelica S., domaćica iz Beograda, iznenađena je visokim cenama oraha prilikom svoje redovne kupovine na pijaci. Na iznos od 1.600 dinara po kilogramu, odlučila je proveriti i u poznatom trgovinskom lancu, gde je cena bila nešto pristojnija, ali uz kompromis kvaliteta.

Situacija je dodatno alarmantna jer je pre samo mesec dana kilogram oraha bio dostupan po ceni od oko 1.000 dinara. Sada je izuzetno teško pronaći ovu namirnicu ispod 1.400 dinara.Prodavači, kako na pijacama tako i u prodavnicama zdrave hrane, suočavaju se s nestašicom oraha, a cena im je porasla do 1.900 dinara po kilogramu. Otkupljivača takođe nema u dovoljnoj meri. Oni koji poseduju preostale zalihe iz prošle godine prodaju ih po cenama od 1.500 dinara po kilogramu, a u nekim slučajevima i po višim cenama.

Razlog ovog trenda leži u lošem ovogodišnjem rodnom prinosu, što je smanjilo ponudu na tržištu. Trgovci se suočavaju s izazovom nabavke, a domaćice, suočene sa sve većom potražnjom i ograničenom ponudom, plaćaju znatno više za kilogram oraha. Stručnjaci najavljuju moguće dalje povećanje cena do Nove godine, ukoliko se situacija s ponudom ne popravi.

Situacija sa cenama oraha, osnovnom komponentom mnogih slavskih poslastica, predstavlja ozbiljan izazov za domaćice tokom sezone slava. Ovo neočekivano poskupljenje ne samo da dodatno opterećuje kućni budžet već i stavlja pod znak pitanja tradicionalne recepte koji su neizostavan deo slavske trpeze.Neki prodavci ističu da nemaju dovoljno zaliha, a oni koji imaju ponuđene orase po višim cenama suočavaju se s ograničenom dostupnošću vrhunskog kvaliteta.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here