Italija se priprema da postane prva zemlja koja će zabraniti sintetičku hranu, prema najavama italijanskog ministra poljoprivrede Frančeska Lolobriđide. Ova inicijativa, koja će biti predmet rasprave u italijanskom parlamentu, ima za cilj zabranu proizvodnje, uvoza i marketinga hrane proizvedene u laboratorijama.Ovu odluku ministar Lolobriđida obznanio je na događaju u Kilkeniju, u Irskoj, pod nazivom “Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost evropskih farmera”. Ova inicijativa nastoji postaviti Italiju kao lidera u regulisanju sintetičke hrane i poslužiti kao primer drugima.

Ministar Lolobriđida ističe princip predostrožnosti kao ključni razlog za donošenje ove odluke. On naglašava značaj kvaliteta hrane i protivi se stvaranju podeljenog društva gde bi se kvalitetna hrana proizvodila samo za bogatu elitu. Njegovo uverenje je da svi pojedinci trebaju imati pristup kvalitetnoj hrani.

Ova odluka Italije susrela se sa podrškom evropskog komesara za poljoprivredu Januša Vojčehovskog tokom pomenutog događaja. Komesar ističe svoje zalaganje za tradicionalnu poljoprivredu i podržava napore u zaštiti prirodnih proizvoda. On naglašava da sintetičko meso ili mleko ne mogu biti klasifikovani kao prirodni proizvodi te se zalaže za očuvanje i podršku tradicionalnoj poljoprivredi.

Međutim, ovakav pristup konzervativaca, koji ističe potrebu za tradicionalnom poljoprivredom, stoji u suprotnosti s trenutnim modelom koji je usvojila Evropska unija. Nacionalna konzervativna politička partija Braća Italije smatra da trenutni model, koji se oslanja na birokratiju, nije adekvatan za suočavanje s novim izazovima na kontinentu. Njihova zabrinutost leži u riziku da poljoprivrednici, uzgajivači i ribari plate visoku cenu za ideološke odluke u okviru Zelenog dogovora Evropske unije.Da bi preokrenula sistem, ECR grupa mora da prođe dobro na izborima za EU u junu 2024. i da pronađe saveznike koji će formirati alternativnu većinu na levici u Evropskom parlamentu.”Posle sledećih izbora, računamo da ćemo imati sve jači ECR u Briselu”, dodao je Fidanza.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here