Australijska manekenka Lusi Džejd nedavno je doživela svoj prvi susret s rakijom, što se ispostavilo kao prilično izazovno iskustvo. Naime, Lusi nije bila spremna na snagu ovog alkoholnog pića koje često sadrži više alkohola nego što je uobičajeno (često prelazi 40% alkohola), i kako bi stvari bile još zabavnije, njen avanturistički trenutak je zabilježen kamerom.

Zahvaljujući toj snimci, korisnici TikToka su se dobro zabavili, a u opisu videa saznali smo da se Lusi malo zaigrala u društvu svog partnera i njegove porodice. Kroz šalu je napisala: “Ako vaša dame nije Evropljanka, možda biste trebali razmisliti prije nego što joj dozvolite da pije rakiju sa vašom porodicom cijeli dan.” Dodala je da je provela sedam sati u “babinoj” družbi uz ovo alkoholno piće koje, kako tvrdi, “liječi dušu”.

Rakija je piće s dubokim korenima na Balkanu i igra značajnu ulogu u kulturi i tradiciji ovog regiona. Balkanski narodi, uključujući Srbe, Hrvate, Crnogorce, Makedonce i Bosance, diče se svojom rakijom, a mnogi smatraju da nigdje drugdje na svijetu ne možete pronaći bolje ili snažnije rakije nego na Balkanu. Ovo piće često ima izuzetno visok postotak alkohola, često između 40% i 60%, i ne treba čuditi da se novajlije na Balkanu, poput Lusi Džejd, iznenade njegovom snagom. Za mnoge Balkance, rakija je mnogo više od običnog pića – ona ima važno mjesto u njihovim životima. Rakija se često proizvodi kod kuće i predstavlja simbol dobrodošlice i gostoprimstva. Posluživanje rakije gostima može biti izraz posebne pažnje i poštovanja.

Na Balkanu postoje brojne vrste rakije, od kojih su najpoznatije šljivovica, kajsija, dunja, kruška i loza, a svaka od njih ima svoj specifičan ukus i tradiciju proizvodnje. Balkanske zemlje također često organiziraju manifestacije i festivali posvećeni ovom alkoholnom piću, gdje se ljudi okupljaju kako bi degustirali različite vrste rakije i proslavili bogatu tradiciju njenog proizvodnje. S obzirom na to da je rakija tako duboko ukorijenjena u Balkanskoj kulturi, nije ni čudo da je Lusi Džejd, kao strankinja, bila iznenađena njenom snagom. Ali, to je također prilika da se bolje upozna s lokalnim običajima i tradicijama, te da uživa u iskustvu koje će je bolje povezati s tim regijom.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here