Unatoč svojim godinama, Zdravko Čolić ostaje istaknuta ličnost u glazbenoj industriji. Iako mnogi vjeruju da potječe iz Bosne jer je rođen u Sarajevu, to nije točno. Njegovi roditelji potječu iz Hercegovine i nemaju korijene u Bosni. Čolić se suzdržava od razgovora o svojem privatnom životu, iako je spomenuo da mu je majka rođena u šumi blizu Trebinja, odnosno na području Trebinja i Stoca. Nikada nije spomenuo obitelj Vlahović. Njegov pravi daleki predak dolazi iz sela Čolića, udaljenog oko 15 kilometara od Ljubinja.

Ovo područje nekad je bilo dom mnogih obitelji, škola i crkvi, no sada je uglavnom napušteno, a ostalo je samo nekoliko starijih osoba. Jedini preostali stanovnik sela je Milivoje Čolić, koji se vratio kako bi živio u blizini stare kamene zgrade u kojoj su rođeni Čolini otac i djed. Iako su vrata, brava i krov zgrade stari i istrošeni, ona i dalje stoji čvrsto. Tijekom svog postojanja, kuća se suočavala s mnogim izazovima, kao što su loše vremenske prilike i potresna aktivnost.

Ipak, ostala je postojana i otporna. Milivoje je naglasio da imanje koje istražuje ima značajan utjecaj jer je izgrađeno u turskom stilu prije mnogo godina. U toj zgradi postojao je poseban stan u kojem je boravio vrlo poštovani pojedinac u selu, smatran plemićem.

Čolino naslijeđe vuče korijene iz obitelji Čolić, koja je imala važnu ulogu u selu. Unutar tog stana nalazila su se dva nivoa: gornji nivo služio je kao stambeni prostor, dok je donji nivo bio rezerviran za stočarstvo. Čuvari životinja spavali su na gornjem katu. Zdravkov prapradjed Šćepan bio je posljednji član obitelji Čolić koji je imao vodeću ulogu u selu. Iako Ćola nije stalno boravio u tom stanu, posjetio ga je jednom prilikom u pratnji braće i sestara, a od tada je prošlo mnogo vremena. Ćolin djed na kraju se preselio na drugu lokaciju pod imenom Topolovac, dok je njegov otac bio zaposlen u policiji u Sarajevu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here