S obzirom na najave meteorologa da se približava oštra i snježna zima, važno je da građani budu svjesni situacija koje se mogu pojaviti tijekom takvih vremenskih uvjeta. Na Instagram stranici “Moj Beograd” pojavio se snimak u kojem je prikazan muškarac koji se sam pobrinuo za uklanjanje snijega sa Bulevara kralja Aleksandra tijekom oluje. No, njegovo ponašanje je postalo kontroverzno jer je s terase gađao ljude lopatama za snijeg, a jednom prilikom je nehotice pogodio pješakinju. Važno je napomenuti da Odjel za hitne situacije i vatrogasci interveniraju samo u slučajevima kada su životi i imovina ugroženi. Prema komunalnim propisima, čišćenje klizališta i uklanjanje snijega pripadaju stambenim zajednicama.

Ledenice su također ozbiljna prijetnja tijekom zimskih mjeseci jer, kad padnu s visine, mogu ozlijediti ljude ispod sebe. Građani se moraju pobrinuti za siguran prolaz ispod svojih zgrada, a to uključuje uklanjanje snijega i leda. U slučaju da građani ne mogu sami ukloniti led i snijeg s krova, trebali bi znati kome se obratiti za pomoć.

Održavanje stambenih zgrada i čišćenje potencijalnih klizališta obično su odgovornost stambenih zajednica, upravitelja zgrada ili pojedinaca zaduženih za održavanje. Postoje i stručnjaci kao što su dimnjačari ili alpinisti koji se mogu angažirati za sigurno uklanjanje ledenica, iako ta usluga obično košta.

Za održavanje komunalnog reda važe određene odredbe koje uključuju novčane kazne za nečišćenje snijega i leda s nogostupa ispred nekretnina. Osim pravnih osoba, i pojedinci koji posjeduju ili posjeduju nekretnine, stanari i izravni posjednici su odgovorni za uklanjanje snijega ispred svojih zgrada. Nepostupanje po ovim pravilima podliježe novčanim kaznama. Zato je važno da građani budu svjesni svojih odgovornosti kako bi osigurali sigurno kretanje tijekom zimskih mjeseci.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here