Meteorolog Marko Čubrilo je na svojoj Facebook stranici objavio najnoviju vremensku prognozu koja predviđa promjenljive vremenske uslove za današnji dan. To je rezultat prodora hladnog fronta, koji će donijeti mogućnost kiše, grmljavine i pljuskova. U toku dana naoblačenje će se smanjivati u sjevernim područjima, dok će južni i jugoistočni dijelovi kasnije osjetiti efekte hladnog fronta.

Očekuje se nepovoljno vrijeme s višim maksimalnim temperaturama. Duvaće umjeren do povremeno jak sjeverozapadni vjetar, dok će se na jugu do podneva zadržati jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura će iznositi oko 17°C na sjeveru i u centralnim područjima, dok će na jugu biti oko 33°C. Međutim, poslijepodne će doći do zahlađenja. Vremenska prognoza ukazuje na sušno razdoblje u narednih nekoliko dana do nedjelje. Početne temperature će biti relativno hladne, posebno noćne, od 8 do 16°C. U pojedinim regijama, poput dolina Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, temperature mogu pasti čak do 4°C. Ipak, kako se približava petak, dnevne temperature će postepeno rasti i do kraja sedmice dostići raspon od 26 do 31°C.

Postoji mogućnost značajnog pogoršanja vremena, uključujući kišu, pljuskove i niže temperature od 2. avgusta. Još 5. avgusta se očekuje još jedan trend zahlađenja. Ljetne vrućine postepeno jenjavaju, a temperature će biti u ugodnom rasponu. U narednih deset dana neće biti velikih ljetnih vrućina, a velika je vjerovatnoća da takve uslove nećemo doživjeti do kraja ljetne sezone.

U svijetu meteorologije, prognoze vremena uvijek su podložne promjenama i neizvjesnostima. Iako meteorolozi koriste napredne tehnologije i modeliranje podataka kako bi predvidjeli vremenske uvjete, priroda atmosfere je vrlo kompleksna, što znači da se može dogoditi mnogo nepredvidljivih promjena.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here