Jedna osnovna škola u Novom Pazaru nedavno je doživela skandalozan incident u kome je učiteljica otvoreno ismevala i vređala dete sa dijabetesom. Ovo žalosno ponašanje s pravom je izazvalo široko rasprostranjeno bijes i osudu. Ključno je naglasiti da dijabetes nikada ne smije biti osnova za diskriminaciju ili ponižavanje, posebno prema djeci. Postupci nastavnika u ovom slučaju su potpuno neprihvatljivi.

Imperativ je da škole i nastavnici pruže nepokolebljivu podršku i razumijevanje djeci sa dijabetesom. Srbija je primenila Protokol koji se posebno bavi lečenjem učenika sa dijabetesom u obrazovnim ustanovama, koji navodi jasne smernice za odgovarajuće ponašanje. Nažalost, dotični nastavnik je očigledno zanemario ove smjernice, što je nedvosmisleno neprihvatljivo.

 

Čin diskriminacije djece zbog zdravstvenog stanja flagrantno krši njihova prava, prkosi obrazovnim normama i protivreči principima ljudskih prava. Srbija je nedavno zauzela čvrst stav usvajanjem Protokola o obraćanju učenika sa dijabetesom u školama. Ovaj protokol ne ostavlja prostora za sumnju – jasno ističe odgovornost škole da pruži nepokolebljivu podršku učenicima sa dijabetesom, osiguravajući da oni mogu nesmetano nastaviti svoje obrazovanje, a istovremeno prate nivo šećera u krvi. Međutim, postupci učiteljice su bili u direktnoj suprotnosti sa ovim smjernicama, što je značajno ugrozilo zdravlje djevojčice. Ključno je da se postupak koji je pokrenuo direktor škole sprovede na profesionalan i odgovoran način, a da nastavnik bude adekvatno kažnjen.

 

Ovaj incident također mora poslužiti kao snažan primjer svim ostalim školskom osoblju o tome kako treba postupati s djecom sa dijabetesom i drugim zdravstvenim poteškoćama. Udruženje “Alarm” i svi roditelji djece oboljele od dijabetesa zaslužuju pohvale za brzi odgovor i nepokolebljivu podršku. U saradnji sa školom i lokalnim vlastima, moramo nastojati da uspostavimo sigurno i inkluzivno okruženje za svakog učenika, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here