Nedavno nevrijeme koje je pogodilo naše krajeve iznenadilo je mnoge s obzirom na visoke temperature koje smo imali u prethodnim tjednima. Stručnjaci meteorolozi, poput Nedeljka Todorovića iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, naglašavaju važnost dvaju pristupa kako se zaštititi od grmljavine.

Prvi pristup uključuje praćenje vremenske prognoze i prilagodbu aktivnosti prema njoj, posebno izbjegavanje otvorenih područja bez zaklona tijekom grmljavinskih oluja. Drugi pristup odnosi se na poduzimanje posebnih mjera opreza kada se nalazite vani tijekom grmljavinskog nevremena. Nedeljko Todorović upozorava da kuće s izolacijom mogu biti osjetljive na fizička oštećenja uzrokovana gromovima koji mogu razbiti crijepove, izazvati električne kvarove ili čak izazvati požar. Također, gromovi mogu pogoditi trafostanice u urbanim sredinama, što može dovesti do oštećenja stambenih zgrada i stanova.

Dr. Marko Vojinović, viši znanstveni suradnik Instituta za fiziku, naglašava važnost dvaju koraka u suočavanju s grmljavinom. Prvi korak je određivanje blizine grmljavinske oluje. Ako je oluja blizu, preporučuje se traženje zaklona u zatvorenom prostoru kao što su automobil, zgrada ili kuća. Da bi se procijenila udaljenost oluje, može se koristiti metoda mjerenja vremenske razlike između bljeska munje i zvuka grmljavine. Dr. Vojinović također ističe da čučanje ne pruža zaštitu od munje, jer metalni predmeti imaju potencijal privući munje. Stoga je važno ukloniti sve metalne predmete, uključujući mobilne telefone, kako bi se smanjila mogućnost privlačenja munje.

U slučaju grmljavinskog nevremena, nužno je poduzeti određene mjere opreza kako biste osigurali svoju sigurnost. Traženje zaklona u čvrstoj konstrukciji ili vozilu, izbjegavanje otvorenih prostora, visokih zgrada i vodenih površina, te isključivanje elektroničkih uređaja i korištenje vode tijekom oluje, pomoći će smanjiti potencijalnu opasnost od strujnog udara. Važno je biti svjestan da čak i kišobran s metalnim vrhom može privući udare munje, stoga ga nije preporučljivo koristiti kao zaklon. Ako se zateknete vani tijekom oluje, sklonite se u vozilo ili, ako nema zaklona, čučnite ili pritajite se na otvorenom prostoru. Isto tako, isključivanje kućanskih aparata tijekom nevremena pomoći će smanjiti rizik od oštećenja uzrokovanih gromovima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here