Gojko Mitić je jedno relativno nepoznato ime u domaćoj javnosti, ali ovaj čovek je postigao veliku slavu u nemačkoj i evropskoj kinematografiji. Njegovo ime je neraskidivo povezano sa vestern filmovima, u kojima je ostvario preko 40 uloga, najpoznatije kao Vinetu, poglavicu Apača. Njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti je toliko značajan da je bio uvršten na listu 300 ličnosti koje su obeležile nemačku istoriju, zajedno sa velikanima kao što su Bah, Betoven, Gete, Hegel, Kant, Ajnštajn, Hese, Man, braća Grim, Marks, Niče, Frojd.

Gojko Mitić je rođen 1940. godine u selu Strojkovce kod Leskovca, a slučajno je zakoračio u svet glume. Prvi susret sa kamerom imao je na snimanju istorijskog filma “Lancelot”, koji se snimao u Vojvodini. Mitić je bio izabran kao dubler reditelja koji je igrao glavnu ulogu. Ova prilika mu je omogućila da zaradi nešto novca. Uskočio je u kostim, postao dubler i popeo se na konja sa dugim kopljem u ruci i velikim štitom u levoj ruci. Snimala se scena juriša, Mitić je bio prvi na konju, a za njim je jahalo 250 konjanika. U tom trenutku mu je postalo jasno zašto je izabran za dublera, jer pad sa konja ne bi bio nimalo prijatan za oklopljenog viteza jahača, kako je onaj reditelj bio obučen.

Nakon tog prvog iskustva na filmskom platnu, Mitić je dobijao manje uloge u stranim koprodukcijama. Međutim, prekretnica u njegovoj karijeri se desila kada je ekipa DEFA studija iz bivše Istočne Nemačke (DDR) primetila Gojkovu sliku u Jugoslovenskoj kinoteci. Planirali su snimanje filma sa indijanskom tematikom na prostorima Jugoslavije i Mitić im je privukao pažnju. Tako je dobio glavnu ulogu u filmu “Sinovi velike medvedice”. Film je postigao neverovatan uspeh, a nakon toga Gojko je nastavio da glumi u još 12 filmova sa sličnom tematikom, kao i u televizijskim serijama i pozorištu. Interesovanje za indijansku kulturu probudila je književnost Karla Maja, koju je Gojko čitao još kao dete.

Gojko Mitić je svojim talentom, posvećenošću i angažmanom postao neizostavan deo nemačke kinematografije, a njegove uloge ostaju nezaboravne za mnoge gledaoce širom sveta. Njegovo nasleđe u filmskoj umetnosti je neprocenjivo, a on sam ostaje poznat kao ikona vestern žanra.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here