Komarci su uporni napasnici koji mogu biti izuzetno iritantni, posebno kada se čini da su usmjereni samo na vas. Bez obzira na upotrebu različitih sredstava za zaštitu, poput tableta protiv buba u utičnicama ili mreža na prozorima, čini se da vam komarci i dalje prilaze. Ali zašto su upravo vi njihov glavni cilj? Naučnici imaju nekoliko objašnjenja. Komarce privlače tamne boje jer podsjećaju na njihova prirodna staništa u kojima vole boraviti. Također ih privlače CO2 i vodena para koju izbacujemo disanjem i znojenjem kože. Mikroflora na našoj koži, koja uključuje bakterije, utječe na miris našeg znoja. Studije pokazuju da su manje šanse da će osobe s raznolikom populacijom bakterija biti privlačne komarcima.

Alkohol također igra ulogu u privlačenju komaraca. Konzumiranje bilo kakvog alkoholnog pića, posebno piva, može privući komarce. Povišena tjelesna temperatura i etanol vjerojatno su ključni faktori u ovoj privlačnosti. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology otkrilo je da komarce privlače ljudski mirisi koji su bogati karboksilnim kiselinama, izlučevinama koje štite našu kožu. Neke od ovih kiselina prisutne su i u “plesnivim” sirevima i drugim “smrdljivim” namirnicama, koje također imaju povijest privlačenja komaraca. Ljudi prirodno proizvode ove kiseline u različitim razinama, iako ih golim okom ne možemo vidjeti.

Činjenica da veća površina kože izlučuje više tih mirisa može učiniti da je naša koža privlačnija komarcima. Također, komarce privlače cvjetni mirisi, budući da su ženke koje trebaju konzumirati krv tijekom trudnoće kako bi dobile potrebno željezo i proteine. Postoje i tvrdnje da su trudnice češće meta komaraca zbog češćeg povećanja tjelesne temperature i preferiranja osoba koje se više znoje.

Iako može biti frustrirajuće biti omiljena meta komaraca, važno je zapamtiti da su naša privlačnost ovim napasnicima rezultat različitih faktora, uključujući mirise i tjelesne uvjete. Upotrebasredstava za zaštitu i mjera opreza, poput nošenja repelenata i odjeće s dugim rukavima, može pomoći u smanjenju rizika od ugriza komaraca. Također je važno napomenuti da su komarci važni vektori zaraznih bolesti poput malarije, denga groznice i zika virusa. Stoga, osim zaštite od njihovih ugriza, trebamo biti svjesni i oprezni kada je riječ o prevenciji ovih bolesti. Ukratko, iako se čini da komarci preferiraju određene osobe, to nije uvijek zbog “slatke krvi” ili neke posebne privlačnosti. Tamne boje, izlučevine kože, CO2 i vodena para samo su neki od faktora koji utječu na njihov izbor. Važno je biti svjestan tih čimbenika i poduzeti mjere kako bismo se zaštitili od ugriza komaraca i potencijalnih bolesti koje mogu prenositi.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here