Napadi koje je izvršila vojna skupina Al-Qassam, povezana s Hamasom, izazvali su ozbiljnu eskalaciju nasilja između Palestine i Izraela. Operacija nazvana “Aqsa Flood” rezultirala je ispaljivanjem hiljada raketa iz pojasa Gaze prema Izraelu, uz prodiranje naoružanih grupa u izraelska naselja u regiji.

Reakcije na ovaj sukob stižu iz različitih dijelova svijeta. UN je pozvao na trenutačni prekid nasilja, a visoki povjerenik za ljudska prava, Volker Tuerk, osudio je napade i izrazio zabrinutost zbog izvještaja o izraelskim civilima koji su postali taoci ovog konflikta. Tuerk je apelovao na sve strane da se deeskalira situacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija i krvoproliće. SAD su jasno osudile napade Hamasove palestinske skupine na izraelske civile i izrazile čvrstu podršku Izraelu u pravu na samoodbranu. Bijela kuća je potvrdila da će ostati u bliskom kontaktu sa svojim izraelskim partnerima kako bi pratili situaciju.

Evropska unija je također osudila napade, naglasivši da Izrael ima pravo na odbranu, a brojne evropske zemlje i lideri su izrazili svoju oštru osudu napada na Izrael. Rusija je pozvala na suzdržanost, dok je Turska pozvala na izbjegavanje dalje eskalacije sukoba. Saudijska Arabija je pozvala na trenutačni prekid nasilja i izrazila zabrinutost zbog eskalacije nasilja.

Iranski vojni savjetnik je pohvalio Hamasovu ofenzivu i podržao njihove napore. Hezbollah iz Libanona je također čestitao Hamasu na hrabroj operaciji, što dodatno komplicira situaciju u regiji. U kontekstu normalizacije odnosa s Izraelom, UAE i Bahrein su potpisali Abrahamski sporazum, dok Maroko i Sudan razmatraju slične korake. Saudijska Arabija trenutno pregovara s Izraelom kako bi započela proces normalizacije odnosa. Napetosti i nasilje u regiji se nastavljaju, dok međunarodna zajednica poziva na mir i suzdržanost kako bi se izbjegla dalja eskalacija ovog konflikta.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here