Ivica Bubalo, iskusni menadžer i poznavalac muzičke industrije, iznosi snažno uvjerenje da ni za vrijeme korona krize, a ni za vrijeme rata, situacija nije bila tako loša kao što je sada. Bubalo tvrdi da je muzička industrija bila superiorna u svakom pogledu, s velikim brojem izvođača koji su ostvarivali znatne prihode. No, s dolaskom korona krize, mnogi zabavljači su se našli suočeni s ozbiljnim finansijskim ograničenjima, a neki su čak ostali bez posla.

Bubalo ističe da su prije krize mnogi izvođači zarađivali značajne svote novca, često iznose koji su premašivali primanja prosječnih građana za samo nekoliko nastupa. Neki su nastupe za Novu godinu naplaćivali i do 50.000 evra, dok su za posebne događaje tražili i do 100.000 kuna, postavljajući nove standarde u industriji zabave. Međutim, situacija se dramatično promijenila, i čak su neki od najpoznatijih izvođača suočeni s financijskim poteškoćama, uključujući i ograničen pristup kreditnim karticama.

Muzičari su tokom rata bili izuzetno posvećeni svojem poslu, radeći kako na komercijalnim tako i na humanitarnim projektima. Klubovi i koncertni prostori su bili brojni i aktivni, a dijaspora je doprinijela bogatstvu kulturnih događanja, uključujući gostovanja iz raznih dijelova svijeta. Rat je imao značajan utjecaj na profesionalne puteve muzičara, te je postavio temelje za njihovu buduću karijeru i angažman u svijetu muzike.

Nažalost, teška vremena nisu zaobišla nikoga, pa ni umjetnike koji su se suočili s izazovima i ograničenjima koje je donijela korona kriza. Osim gubitka financijske sigurnosti, mnogi izvođači su morali odgoditi ili otkazati nastupe, čime su izgubili ne samo prihod, već i priliku za izražavanjem i povezivanjem sa svojom publikom. Ova situacija je posebno teška za one koji su se oslanjali na koncerte i nastupe kao svoj glavni izvor prihoda, jer su se morali suočiti s iznenadnom promjenom uvjeta za svoj rad. Umjetnici su se suočili s različitim izazovima, uključujući financijske poteškoće, teškoće u održavanju kreativnosti i povezivanju s publikom, kao i stres i neizvjesnost uzrokovani pandemijom. Mnogi od njih su bili prisiljeni tražiti alternativne načine za održavanje svog umjetničkog rada i preživljavanje u ovim teškim vremenima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here