Prema izjavama dr. Debore Li, česte hladnoće na rukama i stopalima tijekom jeseni mogu ukazivati na ozbiljna zdravstvena stanja, uključujući rak. Ona pojašnjava kako niske temperature mogu značajno utjecati na pacijente oboljele od raka, koji općenito pokazuju povećanu osjetljivost na hladnoću. Dr. Li ističe da zdrav organizam može održavati temperaturu između 36,5 i 37 stupnjeva Celzijusa putem automatskih mehanizama regulacije temperature koji ovise o učinkovitosti mitohondrija. Mitohondriji su malene organele prisutne unutar svake stanice i odgovorne su za proizvodnju energije. No, kod oboljelih od raka, ovaj proces proizvodnje energije unutar mitohondrija je poremećen.

Jedan od neugodnih simptoma koji se može pojaviti kod pacijenata s rakom je disestezija hladnoće, što se manifestira kao hladnoća na rukama i stopalima. Poremećeni su prirodni procesi regulacije tjelesne temperature, što može uzrokovati da se neki pacijenti osjećaju hladnima na tim dijelovima tijela, dok je drugima temperatura ugodna. Također, kemoterapija može izazvati povećanu osjetljivost na hladnoću, osobito u rukama i nogama, što dodatno može pogoršati ovaj nelagodan osjećaj.

Kemoterapija može uzrokovati umor, dehidraciju i anemiju kod pacijenata, što također može dovesti do osjećaja hladnoće u ekstremitetima, posebno na rukama i nogama. Važno je napomenuti da ovaj simptom može ukazivati na druge zdravstvene probleme koji nisu povezani s rakom, stoga je ključno konzultirati se sa stručnim zdravstvenim radnicima. Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje da pojedinci budu svjesni sljedećih znakova raka:

Kroničan umor ili ozbiljan umor koji ne prolazi unatoč odgovarajućem odmoru i oporavku. Iznenadna promjena tjelesne težine od 5 kilograma ili više bez jasnog razloga.  Poteškoće s unosom hrane, uključujući gubitak apetita, poteškoće s gutanjem, nelagodu ili bol u području želuca i osjećaj mučnine ili potrebe za povraćanjem. Također, prisutnost bilo kakvih kvržica ili upala na tijelu, mase ili zadebljanja u tkivu, stalna bol koja ne prolazi ili se pogoršava s vremenom, promjene na koži poput krvarećih kvrga ili promjena u madežima, rana koja ne zacjeljuje, žutica, uporan kašalj ili promuklost, neobjašnjivo krvarenje ili modrice, promjene u radu crijeva poput zatvora ili proljeva, promjene u mokrenju, poteškoće s vidom ili sluhom, te promjene u usnoj šupljini poput lezija, krvarenja, nelagode ili gubitka osjeta. Iako osjećaj hladnoće može biti potencijalni simptom raka, važno je konzultirati se sa stručnjakom ako primijetite značajne promjene u svom zdravstvenom stanju, posebno ako te promjene traju dulje vrijeme ili se pogoršavaju.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here