Rak jetre je ozbiljna bolest koja se razvija u stanicama jetre, a najčešći oblik ovog raka je hepatocelularni karcinom koji potiče iz primarnih stanica jetre, poznatih kao hepatociti. Iako točan uzrok raka jetre još uvijek nije potpuno razjašnjen, identificirani su različiti faktori rizika koji povećavaju vjerojatnost razvoja ove bolesti.

Kronična infekcija jetre je jedan od tih faktora rizika. Ova infekcija nastaje kada virusi inficiraju jetru i infekcija traje tijekom vremena. Dva najznačajnija faktora rizika uključuju kroničnu infekciju hepatitisom B i C, koje mogu dovesti do razvoja raka jetre čak i mnogo godina nakon početne infekcije hepatitisom.

Drugi značajan faktor rizika je ciroza jetre, što je stanje koje se razvija kada su jetrene stanice oštećene i zamijenjene ožiljnim tkivom. Također, izloženost aflatoksinu, otrovnoj tvari proizvedenoj određenim vrstama plijesni, može povećati rizik od raka jetre. Osim toga, muškarci imaju dvostruko veći rizik od razvoja ciroze jetre u usporedbi s ženama. Pojedinci s obiteljskom poviješću raka jetre također imaju veći rizik od razvoja ove bolesti.

Jedna od izazova kod raka jetre je taj što se često naziva “tihom bolešću” jer se simptomi mogu pojaviti tek u kasnijim fazama. No, kako bolest napreduje, počinju se pojavljivati različiti simptomi. Neki od tih simptoma uključuju bol u gornjem desnom dijelu trbuha, nadutost, oticanje trbuha, gubitak težine, gubitak apetita, osjećaj sitosti, umor, vrtoglavicu, povraćanje, žuticu (žutu kožu i oči) te tamnu mokraću. Važno je napomenuti da ovi simptomi nisu nužno dokaz raka jetre, jer mogu biti povezani i s drugim zdravstvenim problemima. Stoga je presudno konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila točna dijagnoza i planirao odgovarajući tretman. Rani otkrivanje i praćenje faktora rizika mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja raka jetre.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here