Kada je u pitanju prehlada, hrana može biti moćan saveznik u ublažavanju simptoma. Jedan od tradicionalnih načina za olakšanje prehlade je konzumiranje tople supe. To je praksa koja se prenosi generacijama i koja se često pokazala vrlo učinkovitom. Topla supa ne samo da može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade, kao što su začepljen nos i opšta iscrpljenost, već i pružiti tijelu hranjive tvari koje su mu potrebne za borbu protiv infekcije. Konzumiranje supe, obogaćene povrćem i mesom, može pružiti organizmu esencijalne hranjive tvari koje su ključne za brži oporavak. Tako da, pored lekova, dodavanje tople supe na vašem meniju tokom prehlade može biti korisno.

 

Što se tiče zatvora, sjemenke lana su prirodni saveznik u regulaciji probave. Sadrže visok sadržaj vlakana i prirodna svojstva koja djeluju kao blagi laksativi. Lako ih je uvrstiti u svakodnevnu ishranu, dodajući ih u jogurt, kašu ili ih konzumirajući s dovoljno tekućine. Sjemenke lana su dostupne i pristupačne, što ih čini jednostavnim i prirodnim rješenjem za zatvor. Kada je riječ o upali uha, češnjak može biti iznenađujuće koristan. Češnjak je poznat po svojim prirodnim antibakterijskim svojstvima, koja potiču od alicina, aktivne komponente češnjaka. Alicin može efikasno eliminirati bakterijske infekcije. To je posebno važno u vremenu kada su neke bakterije postale otporne na tradicionalne antibiotike. Za najbolje rezultate, konzumiranje češnjaka u sirovom obliku je preporučljivo, jer zagrijavanje može smanjiti njegovu efikasnost.

 

Kada se suočavate s nesanicom, hrana može odigrati značajnu ulogu. Namirnice bogate triptofanom, poput puretine, mogu izazvati osećaj pospanosti, jer triptofan pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji reguliše san. Da bi triptofan bio učinkovit, treba ga konzumirati s određenim količinama ugljikohidrata, jer ugljikohidrati pomažu triptofanu da dospe do mozga i stvori serotonin.

 

U situacijama kada vas peče ljuta hrana, mlijeko može biti prva linija odbrane. Kazein, protein prisutan u mlijeku, ima sposobnost neutralizacije kapsaicina, supstance koja je odgovorna za ljutinu hrane. Piti čašu hladnog mlijeka nakon jela ljute hrane može pomoći u smirivanju osjećaja peckanja u ustima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here