Uz širenje dezinformacija o navodnoj internet apokalipsi koju je NASA najavila za 2025. godinu, javnost je preplavila serija teorija zavere i spekulacija na društvenim mrežama i u medijima. Ova situacija je izazvala zabrinutost među naučnicima, koji ukazuju na predviđeni vrhunac solarne aktivnosti očekivan za 2024. ili 2025. godinu, koji se čini mnogo intenzivnijim nego što se ranije predviđalo. To je posebno primetno u povećanju Sunčevih pega i pojavama takozvanih “kanibalističkih koronalnih eksplozija”.

Naučnici su upoznati sa solarnim olujama i izbacivanjem koronalne mase (CME), što su normalni fenomeni koji se dešavaju usled aktivnosti na Suncu. Međutim, “kanibalističke” solarno oluje su neobičniji fenomen, nastale od višestrukih solarnih oluja i specifičnih “mračnih erupcija”. Ove kanibalističke oluje predstavljaju bržu eksploziju koja “proguta” prvu, stvarajući ogroman oblak plazme.

Kada ovakve solarno oluje udare Zemlju, mogu izazvati značajne poremećaje u magnetnom polju, što može rezultirati prekidima u radio komunikacijama i drugim efektima svemirskog vremena. Jedan takav događaj se desio u novembru 2021. godine, kada je kanibalistički CME pogodio Zemlju, izazivajući jednu od prvih velikih geomagnetnih oluja u tom solarnom ciklusu. Kasnije su još dva kanibalistička CME-a pogodila našu planetu u 2022. godini, što je izazvalo snažne G3 oluje.

Ovi fenomeni postaju verovatniji tokom solarnog maksimuma, perioda haotičnog vrhunca sunčevog solarnog ciklusa koji se dešava svakih otprilike 11 godina. Tokom ovog vremena, broj sunčevih pega i sunčevih baklji rapidno raste, što dovodi do povećane nestabilnosti u Sunčevom magnetnom polju.Iako je razumljivo da javnost reaguje na informacije o solarnoj aktivnosti i potencijalnim efektima na Zemlju, važno je da se informacije proveravaju i zasnivaju na naučnim istraživanjima. Naučnici nastavljaju pratiti ove fenomene kako bi bolje razumeli njihove posledice i pripremili se za eventualne izazove koji mogu nastati tokom solarnih ciklusa.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here