Nedavni sukob između Croatia Records i Connect Networka oko autorskih prava i distribucije glazbe na digitalnim platformama odjeknuo je poput bombe u glazbenoj industriji Balkana. Posljedica tog spora nije samo pravna borba, već i brisanje Croatia Records YouTube kanala, što je rezultiralo nestankom spotova i pjesama mnogih poznatih glazbenika, uključujući Mišu Kovača, Meri Cetinić, Dina Merlina, Josipu Lisac i druge. Kontroverza u ovom slučaju leži u tome što je brisanjem YouTube kanala cijeli glazbeni svijet postao kolateralna šteta, ostavljajući bez svojih omiljenih pjesama i brojne obožavatelje.

Prema Croatia Recordsu, problemi su počeli kada je njihov kanal hakiran, no čini se da ta tvrdnja nije u potpunosti točna. Connect Network, tvrtka specijalizirana za zaštitu autorskih prava na digitalnim platformama, tvrdi da Croatia Records nije dobila potrebne autorske dozvole za pjesme koje su objavili, uključujući i one autora poput Tomislava Zdravkovića. Connect Network tvrdi da je pravni aspekt njihovog slučaja jasan i da Croatia Records nije postupala u skladu s autorskim pravima.

Ovaj sukob nije samo još jedan u nizu sličnih sporova u glazbenoj industriji, već je postao širi društveni problem. Dok se dvije strane međusobno optužuju, pravi gubitnici postaju glazbenici i njihovi vjerni obožavatelji. Čitava situacija pokazuje kako digitalno doba nosi sa sobom nove izazove i komplicirane probleme oko autorskih prava, koji često dovode do nepotrebnih posljedica. Nadamo se da će se ovaj spor brzo razriješiti kako bi se glazba vratila svojim pravim obožavateljima.

 

Najteže od svega sada je dokazati kome šta pripada, ali to nekako nije ni bitno više, naše legende nema ali zauvijek će Toma ostati u srcima svojih obožavatelja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here