Ambasador Palestine u Srbiji, Muhamed al Namur, izrazio je duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze i istakao da su trenutni događaji direktna posledica dugogodišnjeg teroriziranja palestinskog naroda od strane Izraela. Al Namur je naglasio da su dešavanja u Izraelu ovih dana samo odjek onoga što palestinski narod trpi godinama, ali da na to nije bilo adekvatne reakcije sa svetske scene. Osvrnuo se na licemerje velikih sila koje pružaju podršku Izraelu i istovremeno ne reaguju na gubitke i patnje na palestinskoj strani.

Ambasador je ukazao na niz problema s kojima se suočava palestinski narod, uključujući maltretiranje, uništavanje kuća, crkava i džamija, kao i zatvaranje Palestinaca bez sudskih presuda. Takođe, istakao je prisustvo palestinskih zatvorenika, uključujući žene i decu, u izraelskim zatvorima, gde se često produžava njihov pritvor bez sudskog procesa. Ambasador al Namur je naglasio da Palestina podržava dijalog i rešenje o dve države na tlu Palestine, kao i sve međunarodne rezolucije. Međutim, istakao je da izraelska strana nije spremna na kompromis i teritorijalnu pravdu te da Palestina trpi nepoštovanje međunarodnog i ljudskog prava.

Na kraju, ambasador je istakao da postoji rešenje za ovaj sukob, ali da je neophodno da sve strane poštuju međunarodne zakone i ljudska prava te da se okonča teror nad palestinskim narodom.

Ambasador Palestine u Srbiji, Muhamed al Namur, naglasio je da palestinski narod reaguje na akcije koje Izrael sprovodi protiv njih, a to je u skladu sa međunarodnim pravom. Kako je istakao, svaki narod pod okupacijom ima pravo na pružanje otpora okupatoru, uključujući i oružanu borbu. Al Namur je takođe podsetio da su Palestinci, uprkos svojim pravima na otpor, prihvatili određene kompromise i odrekli se oružane borbe. Međutim, Izrael nastavlja sa aktivnostima kao što su izgradnja naselja i nasilje nad Palestincima, što otežava postizanje mirnog rešenja. Ambasador al Namur je pozvao svetsku zajednicu da izvrši pritisak na “ekstremističku vladu Izraela” kako bi se postigao mir i pravda u regionu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here