Dušica M. (42) odlučila je isprobati sreću sa poslom u Njemačkoj, no njezino iskustvo nije bilo ni približno onome što je očekivala. Njezina priča počinje maja 2019. godine kada je na slavi roditelja susrela rođaku koja joj je ponudila priliku za posao dadilje u Njemačkoj, brinući se o djetetu rođakinje Sanje i njenog supruga, mašinskog inženjera.

Unatoč nekim sumnjama, Dušica se složila pod uvjetom da može ostati samo tri mjeseca zbog ograničenja boravka s srpskim pasošem. Dogovor je bio da prvo putuje do Uskrsa naredne godine, a obitelj ju je uvjeravala da ne brine jer će riješiti sve administrativne probleme. Međutim, Dušičino iskustvo bilo je daleko od obećanog. Svi mi imamo neka očekivanja ali itekako su iskustva različita jedna od drugih, bolje biti bez očekivanja.

Prvi problemi počeli su s kartom za autobus koja je slučajno rezervirana za prethodni dan. Unatoč naporima da se riješi problem, Dušica se vratila kući, a sljedeći dan krenula je na put prema Njemačkoj. Po dolasku, suočila se s lošim uvjetima života, nedostatkom privatnosti, i lošim tretmanom od strane obitelji koja ju je zaposlila.

Napetosti su kulminirale kada se požalila na tretman starijeg sina Sanje, a sukob je doveo do njezinog izbacivanja iz stana. Dušica je naposljetku odlučila prekinuti radni odnos i vratiti se u Srbiju. Osim loših radnih uvjeta, suočila se s neprijateljskim odnosom obitelji i financijskim problemima. Ova priča ukazuje na opasnosti i teškoće koje rad na crno u inozemstvu može donijeti, čak i kad se dogovara preko poznatih osoba. Dušica je odlučila podijeliti svoje iskustvo kako bi upozorila druge na potencijalne opasnosti rada u inozemstvu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here