Kiseli kupus omiljena je namirnica tokom zime za mnoge ljude s ovog podneblja, pogotovo jer se može jesti na razne načine – bilo kao salata, varivo, ili dodatak drugim jelima, i naravno, kao dio neizostavne sarme.

Danas vam savjetujemo kako spriječiti da se kiseli kupus pokvari, za to je važno slijediti nekoliko koraka.

Prilikom kiseljenja kupusa važno je odabrati pravu posudu. Najprikladnije su glinene, drvene ili staklene posude, metalne ili plastične posude se ne preporučuju jer mogu oksidirati. Posuda u kojoj se kiseli kupus mora biti suha i čista, pa je prije upotrebe operite toplom vodom, sodom bikarbonom i octom. Dobro ih osušite i provjerite nema li posuda pukotina ili ogrebotina.

Stavite u čistu posudu i prelijte salamurom tako da ga potpuno prekrijete. U kiseli kupus dodajte malo šećera ili meda prije nego što zatvorite posudu, jer ova dva sastojka pomažu u održavanju kiselosti i poboljšavaju okus kupusa.

Kako se kiseli kupus ne bi pokvario, važno ga je čuvati na dobrom mjestu, a ova tri uvjeta su posebno važna.

Najbolja temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stupnjeva Celzijevih. Na višim temperaturama kupus može postati previše kisel ili suh. Pri nižim temperaturama kupus može smrznuti ili izgubiti svojstva.

Kiseli kupus najbolje je čuvati na tamnom mjestu jer mu svjetlost može uništiti boju i okus. Nemojte skladištiti kupus na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili blizu izvora umjetne svjetlosti.

Kiseli kupus treba dovoljno vlage. Kupus nemojte skladištiti na suhom mjestu ili na propuhu. Također biste trebali redovito provjeravati razinu salamure u posudi i dodavati je ako je potrebno.

Kiseli kupus zaista je bogat kalijem, željezom, magnezijem, sumporom i bakrom, kao i malim udjelom natrija, a pravilan omjer kalcija i fosfora osigurava maksimalnu iskoristivost kalcija u organizmu, što ovu namirnicu čini vrlo blagotvornom za naše zdravlje, piše stafkusa.rs

Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina prirodna namirnica kojoj je čovjek kiseljenjem uspio poboljšati ili povećati nutritivna svojstva.

Naime, kupus procesom kiseljenja i fermentacije proizvodi iznimno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla. Stoga je kiseli kupus nezaobilazna namirnica za vegetarijance.

Višegodišnja istraživanja su dokazala da se kupus po sadržaju vitamina C lako može usporediti s limunom i narančom (100 grama kupusa sadrži 50 mg vitamina C). Osim toga, u kiselom kupusu krije se prava riznica piridoksina (vitamin B6) bez kojeg se bjelančevina uopće ne može iskoristiti.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here