Prije deset dana, u pakistanskom gradu Lahoreu, dogodio se tragični incident koji je doveo do smrti 30-godišnjeg muškarca od ozloglašene “amebe koja jede mozak”. Ovo je prvi zabilježeni slučaj infekcije ovom amebom u Lahoreu, živahnom gradu s populacijom od preko 13 miliona ljudi. Prema izvješću Telegrapha, muškarac je obolio nakon što je plivao u bazenu te je doživio jaku glavobolju i temperaturu koja je trajala četiri dana.

Važno je napomenuti da su slični slučajevi dokumentirani uglavnom kod djece u Sjedinjenim Državama. Ameba koja uzrokuje negelariju obično se nalazi u jezerskoj vodi, ali može biti prisutna i u bazenima, posebno kada je temperatura vode visoka. Ova ameba može ući u tijelo udisanjem vodene pare kroz nos, što može dovesti do upale mozga poznate kao “meningoencefalitis”. Iako je ova bolest rijetka, može biti fatalna. Dr. Saša Milićević je dao detaljnije informacije o simptomima povezanim s ovom infekcijom, uključujući vrtoglavicu, opću nelagodnost i povišenu tjelesnu temperaturu.

Dr. Milićević je naglasio ozbiljnost situacije i ispričao nekoliko slučajeva iz Sjedinjenih Država. Spomenuo je tragičan događaj u kojem je dječak izgubio život igrajući se u parku s prskalicama koje su bile kontaminirane amebama. U drugom slučaju na Floridi, dječak je preživio infekciju, ali s trajnim posljedicama koje su utjecale na njegovu sposobnost kretanja i komunikacije.

Kako bismo smanjili rizik od infekcije ovom amebom, apsolutno je neophodno pridavati prioritet higijeni tijekom aktivnosti vezanih za vodu. Redovno testiranje vode u bazenima i jezerima, te strogo pridržavanje higijenskih protokola, mogu efikasno ograničiti širenje amebe i znatno smanjiti rizik od infekcije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here