Jovanka Broz, poznata kao bivša prva dama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, često je bila zasjenjena prisustvom Josipa Broza Tita u javnosti. Međutim, njen uticaj na naciju i državu Jugoslaviju daleko nadmašuje ulogu supruge koja podržava lidera. Njen doprinos nije samo u podršci Titu, već i u vlastitim naporima i hrabrosti tokom rata, kao i na različitim državnim funkcijama koje je obavljala.

Jovanka je pokazala izuzetnu posvećenost obrazovanju, istrajno napredovala u svojim studijama i hrabro prihvatila svaki izazov koji joj se našao na putu. Njena prepoznatljiva punđa frizura i besprekoran modni stil postali su njen zaštitni znak. Potičući iz ugledne ličke porodice Budisavljević, Jovanka je postala aktivna članica Saveza komunističke omladine (SKOJ) nakon okupacije Jugoslavije 1941. godine. Učestvovala je u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i pridružila se Prvom ličkom ženskom savezu. Tokom ljeta 1942. godine, postala je članica prestižne Druge ličke brigade.

Tokom cijelog rata, Jovanka je ostala uz Šestu ličku diviziju, putujući neumorno od Like do Drvara. Savjesno je obavljala svoju ulogu političkog komesara u partizanskoj bolnici. Iako je bila ranjavana ne jednom, već dvaput, njena nepokolebljiva hrabrost je nagrađena prestižnim Ordenom za hrabrost.

Nakon završetka rata, 1945. godine, Jovanka je donijela važnu odluku da se preseli u Beograd. Preuzela je poziciju Titovog sekretara od poverenja i nadgledala njegove kućne poslove u njegovoj cenjenoj rezidenciji u Užičkoj 15. i Belom dvoru. Tokom vremena, njen odnos s Titom postao je dublji, a nakon njegove operacije 1947. godine, njihova bliskost je prerasla u strastvenu ljubavnu vezu, koja je kulminirala njihovim brakom 15. aprila 1952. godine. Ova žena će zasigurno ostati zapamćena

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here