Heba Zagout, talentirana palestinska umjetnica, izgubila je život zajedno s dvoje od svoje četvero djece u napadu na pojas Gaze. Zagout je svojim slikama prikazivala sveta mjesta u Jeruzalemu, među kojima su bile džamija Al-Aqsa i Bazilika Rođenja Isusova u Betlehemu. Njena umjetnost reflektirala je palestinske ciljeve i identitet, te je bila prepoznatljiva po inkluzivnosti, uključujući crkve s križevima i džamije s polumjesecima. Uz nju, u zračnim napadima nad Gazu stradali su i drugi umjetnici, uključujući Mohammeda Samija Qariqa, koji je snimao i dokumentirao događaje u baptističkoj bolnici al-Ahli. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za umjetničku scenu, s obzirom na njegovu aktivnost u umjetničkom studiju u Tamer Institute for Community Education.

Osim umjetnika, živote su izgubile i druge osobe iz kulturne sfere, uključujući pjesnicu i spisateljicu Hibu Abu Nada i njenog sina. Njena knjiga “Oxygen is Not for the Dead” osvojila je drugo mjesto na natjecanju za nagrade Sharjah za arapsku kreativnost 2017. godine. Sve ove tragedije dodatno naglašavaju teškoće s kojima se umjetnici suočavaju u ratnim uvjetima te gubitak kulturne baštine koja je od vitalnog značaja za identitet zajednica u Gazi.

Izvještaji o gubicima talentiranih umjetnika i kulturnih djelatnika, poput Hebe Zagout, Mohammeda Samija Qariqa, Hibe Abu Nada i njenog sina, duboko pogađaju zajednicu u Gazi. Ovi tragični događaji ne samo da predstavljaju gubitak pojedinaca već i ozbiljnu prijetnju kulturnoj sceni i baštini regije. Ratni uvjeti i zračni napadi, koji su često usmjereni i prema kulturnim institucijama, stvaraju atmosferu straha među ljudima koji se sada suočavaju s gubicima unutar svoje umjetničke zajednice.

Napadi na umjetnike dodatno naglašavaju kako su kultura i identitet često mete u sukobima, a kreativni izraz postaje sredstvo otpora, svjetlo u mraku. Unatoč izazovima i opasnostima, mnogi umjetnici u Gazi i dalje izražavaju svoje osjećaje, nadu i otpor kroz svoje umjetničke radove, ali strah i nesigurnost duboko su ukorijenjeni u svakodnevni život stanovnika. Ratna situacija često stvara atmosferu općeg straha u kojoj ljudi žive s nepredvidljivošću i rizicima. Civili, uključujući i umjetnike, suočavaju se s ozbiljnim izazovima očuvanja svakodnevnog života, a gubitci u kulturnoj sferi dodatno kompliciraju proces oporavka zajednice. Ova situacija pokazuje duboko ukorijenjenu potrebu za mirom i stabilnošću kako bi umjetnici i građani Gaze mogli slobodno izražavati svoju kreativnost i identitet.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here