Ministarstvo unutrašnjih poslova UKP, zajedno s Odeljenjem za borbu protiv korupcije i Poreskom policijom u Kragujevcu, izvršilo je hapšenje osam osoba pod sumnjom za učešće u poreznim prijevarama i pranju novca. Ove akcije su sprovedene temeljem naredbe Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Ovakve akcije su stalno aktuelne jer sad vlada kriza i narod pokušava na razne načine doći do novca, kako običan narod tako i kriminalne grupe.

Hapšenja obuhvataju M. K. (rođen 1979.), D. B. (2000.), S. B. (rođen 1974.), N. K. (rođen 1979.), I. D. (rođen 1993.), N. G. (rođen 2003.), T. N. (rođen 1952.), i Z. O. (rođen 1976.), a dodatno je M. S. (rođen 1996.) optužen za krivično djelo pranje novca. Osumnjičeni se terete za učestvovanje u poreznim prevarama i pranju novca putem šeme koja je uključivala podnošenje lažnih poreskih prijava.

Ova nezakonita praksa trajala je osam mjeseci, od januara do avgusta 2023. godine. Istraga je otkrila da su osumnjičeni bili zvanični vlasnici i odgovorne osobe povezane s različitim kompanijama uključenim u ovu ilegalnu šemu. Zloupotrebom povraćaja poreza na dodatu vrijednost uspjeli su prikupiti znatnu sumu od ukupno 30.014.798 dinara.

Nakon što su sredstva proizašla iz ovih sumnjivih aktivnosti, M.K. je navodno pokušao njihovu legalizaciju putem zakonitih transakcija. To uključuje korištenje poslovnih računa različitih kompanija za kupovinu različite materijalne robe te izmirivanje neplaćenih kredita i obaveza prema drugim pravnim licima koja su bila pod njihovom kontrolom. Dio sredstava je pretvoren u gotovinu putem podizanja gotovine, čime je nanijeta značajna šteta budžetu Republike Srbije u iznosu od oko 30.014.798 dinara. Nakon perioda zadržavanja do 48 sati, osumnjičeni će biti predati nadležnom tužilaštvu uz podnošenje detaljnih krivičnih prijava.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here