Dugovi građana za komunalne usluge, struju, kabelsku televiziju, mobilne i fiksne telefone zastarijevaju nakon godinu dana. Međutim, i nakon isteka tog roka, dugovi se još uvijek mogu naplatiti, osim ako dužnik pravodobno podnese prigovor. Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) naglašava da pojedinci nikako ne bi smjeli zanemariti rješenje koje im izvršitelj predstavi ako su tuženi za zastarjela potraživanja. Marko Dragić, pravni savjetnik u NOPS-u, ističe da se sve usluge s mjesečnim plaćanjem smatraju zastarjelima nakon godinu dana, prema Zakonu o obveznim odnosima.

Važno je da građani sačuvaju dokaze o plaćanju za to razdoblje od 12 mjeseci. Ponekad se može dogoditi da netko nenamjerno propusti platiti račun ili ne primi podsjetnik. Ako ih netko tuži za zastarjela potraživanja i dobiju rješenje ovršitelja, dužni su podnijeti prigovor u roku od osam dana i pozvati se na zastaru. To je jedini način da se zaustavi prisilna naplata dugova. Dugovi građana za komunalne usluge, struju, kabelsku televiziju, mobilne i fiksne telefone zastarijevaju nakon godinu dana.

Međutim, važno je napomenuti da se i nakon isteka tog roka dugovi mogu prisilno naplatiti, osim ako korisnik pravovremeno uloži prigovor. Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) upozorava da pojedinci nikako ne bi smjeli ignorirati rješenje koje izvršitelj nudi ako su tuženi za zastarjela potraživanja. Prema Zakonu o obveznim odnosima, sve usluge koje se plaćaju mjesečno zastarijevaju nakon godinu dana, ističe Marko Dragić, pravni savjetnik u NOPS-u.

Preporučljivo je da građani sačuvaju dokaze o plaćanju za tih 12 mjeseci. Ponekad se dogodi da pojedinci nenamjerno zaborave platiti račun ili ne prime podsjetnik. U slučaju da netko podnese tužbu protiv njih za zastarjela potraživanja i dobiju rješenje ovršitelja, moraju u roku od osam dana uložiti prigovor i pozvati se na zastaru. To je jedini način da se zaustavi prisilna naplata dugova.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here