Jučer je u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu održana počast Žarku Lauševiću. Petar Božović izašao je na pozornicu kako bi podijelio svoja sjećanja na pokojnog glumca, uključujući i trenutak njihovog prvog susreta.

U emotivnom govoru Božović se prisjetio trenutka kada se Laušević pojavio na prijemnom ispitu za Fakultet dramskih umjetnosti.

Za početak priče, moramo se vratiti unatrag. 1978. ili 1979. godine, u jesen, u mirnom selu Crnica, profesor Milo Đukanović režirao je predstavu pod nazivom “MV”. Radnja se odvijala oko čovjeka koji se vraća kući iz Amerike. Jednog dana, Milo me upoznao sa zgodnim mladićem, objavivši da je on moj sin. Osjetila sam navalu uzbuđenja i radosti.

Nastavili smo snimati predstavu sve dok nije došlo vrijeme da moj sin ode. Na odlasku Milo mu je dao kovertu namijenjenu profesorici Minji Dedić. Bez mog znanja Žarko je s kuvertom krenuo prema prijemnom uredu. No, vratio se s neotvorenom kuvertom i pružio je Milu. Tek tada sam primijetio osebujnu osobinu koja je krasila mog sina.

Nakon što je prošlo nekoliko godina, nalazimo se kako sjedimo u baru i uživamo u piću. Niotkuda, priznaje: “Još uvijek se sramim što ti nisam donio čašu vode kad sam položio prijamni ispit.” Ne sjećam se ovog događaja. Naš razgovor utone u tišinu sve dok me on ne upita: “Želite li da vam sad donesem čašu vode?” U šali odgovaram: “Kakvu vodu? Ako nudite, najbolji viski koji možete pronaći bit će sasvim u redu.

Dok smo bili u prolazu, Žare je recitovao poetske stihove Aleksandra Lekše Ivanovića kada je Đukanović preminuo. Kako je lijepo rekao naš voljeni prijatelj Mićko Gak, Žare je otišao od nas, priča Petar Božović.

Jučer u 11 sati započela je komemoracija Žarku Lauševiću, a počast preminulom glumcu nazočio je značajan broj ljudi. Na komemoraciji su pokojniku govorili Petar Božović, Milan Marić, Dragan Bjelogralić, Irfan Mensur, Vojislav Brajović, Milutin Mima Karadžić, Svetozar Cvetokvić, Tamara Vučković Manojlović, Vida Ognjenović i Svetlana Bojković.

Nakon toga, najmiliji i poznanici cijenjenog izvođača okupili su se na Novom groblju u dva sata poslijepodne kako bi ga ispratili na vječni počinak.

Prisutno je bilo mnoštvo pojedinaca, među kojima i Predrag Miki Manojlović, koji je u suzama izražavao sućut. Dodatno su prisustvovali Zoran Cvijanović, Nina Janković, Tanja Banjanin, Svetozar Cvetković, Dragan Bjelogrlić, Radmila Živković, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Miloš Vlalukin, Dejan Lutkić, Vesna Trivalić, Irfan Mensur, Predrag Bjelac, Nebojša Dugalić, Srna Lango, Dubravko Jovanović , Dragan Petrović Pele, Andrija Milošević, Milan Marić, Marija Vicković, Srdan Golubović, Olivera Vitorović, te Radoš Bajić i njegova obitelj, te Enis Bešlagić i Viktor Savić.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here