Poznato je da su trešnje univerzalno obožavana hrana , a manje je poznata činjenic da posjeduju brojne zdavstvene prednosti koje vrijedi istaknuti. U današnjem članku vam donosimo nekoliko uvjerljivih argumenata koji će vas uvjeriti da date prednost trešnjama.

 

 

Trešnje su poznate kao vrsta voća koje su male veličine sa vrlo tvrdom košpm . Mogu biti u raznim bojama od svijtlo crvene do tamno scrvene , a postoje kisele i slatke . Trešnje su prepune esencijalnim nutrijentima koji su korisni u oržavanju dobrog zdravlja . Ovi nutrijenti koji uključuju , vlakna , vitamin C i kalij , nude brojne prednosti tijelu . Vitam C je veoma ažan u očuvanju imunog sistema i kože . Kalij igra znatnu ulogu u različitim ključnim tjelesnim funkcijama kao što su kontrakcija mišića , aktivnosti živca, regulacija krvnog pritiska i još mnogo toga.

 

 

Pored toga što su slatke i sočne trešnje pružaju i značajnu količinu dijetalnih vlakana , koje ogu igrati vitalnu ulogu u održavanju zdravog probavnog sistema. ne promoviraju rast korisnih crijevnih bakterija i podržavaju redovno pražnene crijeva , a vlakna iz trešaja mogu pomoći u prevenciji niza probavnih problema i tako poboljšati cjelokupno zdravlje crijeva . Stoga uključivanje trešanja u vašu ishranu može biti ukusan i efikasan način da podržit dobro zdravlje probave . Osim toga trešnje su bogate vitaminom B , manganom , bakrom , magnezijumom i vitaminom K. Različite vrse trešanaj ogu se koristiti kao antioksidansi a sadrže i protuupalne tvari , pa je čaj od trešnjinih petljica odličan za razne upale u organizmu.Obile antioksidanasa u određenoj tvari može biti od velike pomoći u borbi prtiv oksidativnog stresa. Trešnje su odlične u prevenicji ranog starenja.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here