Kada je u pitanju energetska kriza i štednja struje, važno je da svi budemo svesni svoje uloge u očuvanju energije i smanjenju troškova. Evo nekoliko dodatnih saveta i informacija o tome kako možemo doprineti štednji električne energije: Klima uređaji: Podesite termostat na višu temperaturu kada niste kod kuće, koristite ventilator ili prirodnu ventilaciju kad je to moguće, i redovno čistite filtere na klima uređaju kako bi bili efikasniji. Bojler: Koristite zelenu tarifu za zagrevanje vode noću i redovno održavajte bojler kako biste sprečili gomilanje kamenca. Frižider: Držite vrata frižidera što kraće otvorena i ne stavljajte toplu hranu unutra. Postavite temperaturu frižidera na odgovarajući nivo, nemojte je previše snižavati.

Sijalice: Koristite štedljive LED sijalice koje troše manje energije od običnih sijalica. Takođe, uveče ugasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite. Veš mašina: Koristite veš mašinu u vreme kada je struja jeftinija, izbegavajte punjenje mašine preko kapaciteta i koristite niže temperature za pranje odeće. Aparati na stand-by: Isključujte aparate iz struje kada ih ne koristite, jer i u stand-by režimu troše određenu količinu energije. Izolacija: Obezbedite dobru izolaciju vašeg doma kako biste zadržali toplotu tokom zime i hladnoću tokom leta. Time ćete smanjiti potrebu za klima uređajem i grejanjem.

Redovno održavanje uređaja: Redovno servisiranje i održavanje kućnih aparata, kao i popravka curenja vode ili gasa, može pomoći u smanjenju potrošnje energije. Svestranost: Učite svoju porodicu ili cimere o značaju štednje energije i zajedno radite na tome. Svaka osoba u domaćinstvu može doprineti štednji. Konsultacija s ekspertima: Ako niste sigurni kako da napravite promene i optimizujete potrošnju energije u svom domu, konsultujte se s energetskim ekspertima ili savetnicima.

Sve ove male promene mogu značiti značajnu uštedu na računima za struju i doprineti očuvanju životne sredine smanjenjem potrošnje energije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here