U nastavku dnaašnjeg članka dotaći ćemo se jednog od najpopularnijih muzičara u celog regiji,a koji inače vodi poreklo iz Hercegodine , te je neretko isticao iako je Sraajlija , da njegovi pretci pokazuju ipak nešto drugačije. Naime , Vlahovići , selo su zapravo Čolin rodni zavičaj. Tako je Čolin rođak otkrioa da su Vlahovići njegoovo rodno mesto , a koje je 15b kilometara od Ljubinja , te je nekada tu žiuvelo na hilajde ljudi ,te je sve normalno funkcionisalo , dok je danas mnogo ih manje .

Tako je on izjavio da je uz rođenu kuću pevačevih roditelja , a na njjima su još orginalna vrata , katanac ,a krov s eurušio , ali još uspeva da prkosi vremenu i kiši , te čuva glasove prošlosti. Tako je Milivoje ispričao d aje pevača v ideo samo jednom kada je se pre desetak godina raspitivao o svojim korenima : – Evo, ovo je kuća. Tu je rođen Vlade. Ovo je, vidi se, turska gradnja. Knez sela je bio u ovoj kući. Čola je od te familije, od poslednjeg kneza iz sela, Čolići su bili kneževi (upravljali selom, p.a). Knezovi su bili, gde su bili Turci. Ulazilo se sa gornje strane, dole je bila stoka, gore je čeljad spavala. Šćepan je bio zadnji knez Čolića, to je Zdravkov pradeda. Čola ti ovde nije rođen, on je jednom došao, bio pre deset godina s bratom. Deda mu se iselio u Topolovac, a Vlado, njegov otac, bio je u Sarajevu u policiji. Nisam ni siguran da Zdravko veruje da je odavde – kroz osmeh priča Milivoje.

– Iz te kuće, tu je knez stolovao, pobegli su svi Čolići naši, bežali ljudi, i ne samo Čolići, nego svi iz sela od Turaka u Crnu Goru. Kada su se vratili, nama vrata na polači, po starinski su tako zvali kuću. Prepoznali su ih u Bitulji Donjoj, Turci odneli, to su muslimanska sela do Stoca, oni otišli, skinuli ta vrata i vratili ih – ispričao je Milivoje.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here