Dušanka Kalanj, prva voditeljica Dnevnika u povijesti srpske i jugoslavenske televizije, ostavila je neizbrisiv trag. Pamti se ne samo po svojoj fizičkoj atraktivnosti, već i po besprijekornom govoru koji je postao mjerilo za buduće generacije.

Kao prva žena koja je preuzela voditeljsku ulogu u Dnevniku, bila je povezana s Televizijom Beograd od samog početka. Svoje iznimne vještine govora, besprijekornu dikciju i šarm prenijela je na mlađe kolege, postavljajući visoke standarde za sve televizijske djelatnike. Njezino ime je postalo sinonim za tu instituciju, a zabilježeno je da je 1958. godine zajedno s kolegom Mićom Orlovićem prvi put pročitala vijesti s Velesajma.

I danas ljudi pamte njezinu neusporedivu sposobnost da s lakoćom čita čak i najkompleksnije vijesti, njezin precizan izgovor, besprijekorni naglasak i jedinstveni ritam. Gledatelji su joj vjerovali i smatrali je autoritetom na malim ekranima, zbog čega je ubrzo postala sinonim za “Dnevnik”. Jedan od najtežih i najtužnijih trenutaka u njezinom životu bio je dan bombardiranja televizijske postaje. Taj incident dogodio se 23. travnja 1999., a Dušanka je slučajno bila na poslu te večeri.

Srećom, otišla je nekoliko sati prije nego što su NATO bombe pogodile zgradu. Za svoj doprinos odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim vijencem. Društvo novinara Vojvodine dodjeljuje nagradu “Vitez novina – Dušanka Kalanj” novinarkama, voditeljicama ili spikerima od 2010. godine.Iako su joj mnogi obožavatelji udvarali, Dušanka je ostala neudana. Debitirala je u filmu “Ne dirajte sreću” Mila Đukanovića 1961. godine, glumeći uz Pavla Vuisića, Irenu Kolesar, Slobodana Perovića i Borislava Pekića. Preminula je 12. ožujka 2010. godine u Beogradu. Zasigurno će je mnogi pamtiti kao divnu i prelijepu ženu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here