Glavna vijest u Srbii je skup koji je održao predsjednik Srbije Alesandar Vučić , a kojem je prisustvovao veliki broj građana, koji su došli da podrže predsjednika . Međutim građane je uzdrmala vijet koja je stigla , a koja se tiče jako osjetljive teme Kosovo i Metohija.

 

 

Naime , Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i vrhovni zastupnik srpske vojne jedinice potpisali su dokument kojim se stupanj pripravnosti jedinica Vojske Srbije podiže do maksimuma, a zatim se upućuje na hitan pokret prema administrativno granici s Kosovom i Metohijom . Vučić je izhavio da se na ovu strategiju odlučio zbog nasila koje je specijalna policija Aljbina Kurtija ispoljila nad srpskim stanovništvom u Zvečanu , Zubinom Potoku i Leposaviću . Predsjednik je uz to zatraži od NATO-a da odmah prekine nasilje usmjereno prema Srbima .

 

 

Tenzije u ovom dijelu Kosova definitivno su se aktivirae u posljednjih par godina , a sam KFOR je u jednoj situaciji morao da reaguje . Sva događanja počela su oko 26.maja oko podneva , kada su pripadnici kosovske policije opkolili zgrade općina Zubin Potok , Zvečan i Leposavić nakon čega su se uključile sirene za uzbunu. I u Sjevernoj Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu , a u Leposaviću nema signala za telefon . Srbi iz pomenutih gradova prepoznali su značaj događaja pa su se počeli okupljati ko općinskih zgrada , a u blizini mjesta događaja ima i pripadnika i vozila Kfora i Eulexa. Nadamo se samo da će se tenzije smiriti te da se neće stanje pogoršati ,koje nebi bilo dobro ni za Srbiju kao ni za Kosovo . Vučić je izjavio da država Srbija će da brani svoj narod .

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here