Situacija na Bliskom istoku postaje sve više napeta kako sukobi između Izraela i Hamasa nastavljaju da eskaliraju. Hamas, vodeća palestinska militantna grupa u Pojasu Gaze, ispalila je preko 2.000 raketa prema Izraelu, ciljajući gradove poput Tel Aviva i Jerusalima. Iako su neki od tih projektila presretnuti raketnim sistemima protivvazdušne odbrane Iron Dome, mnoge rakete su ipak pogodile izraelske ciljeve. Napadi Hamasa nisu ostali samo na raketama. Borci Hamasa su takođe prošli granicu i ušli na teritoriju južnog Izraela, što je dovelo do direktnih sukoba između njih i izraelskih trupa. Ova akcija označava ozbiljnu eskalaciju u sukobu.

Žrtve sukoba su brojne, s obe strane. Ima najmanje 400 žrtava, a na hiljade je ranjeno. Palestinske vlasti tvrde da je više od 190 Palestinaca ubijeno u Gazi. Situacija se dodatno komplikuje izveštajima o izraelskim taocima koji se nalaze u Pojasu Gaze. Ovo dodatno podiže tenzije i otežava pregovore. Američki predsednik Džo Bajden je izrazio punu podršku Izraelu i osudio terorističke napade. SAD su obećale pružiti svu potrebnu podršku Izraelu i pomoći u zaštiti njegovih građana.

Ovaj sve više eskalirajući sukob na Bliskom istoku stavlja region u ozbiljnu krizu, a situacija ostaje napeta i nepredvidiva. Sukobi između Izraela i Hamasa nastavljaju da se pogoršavaju, sa sve više žrtava s obe strane. Prema najnovijim informacijama, broj poginulih i ranjenih raste. Izraelske vlasti izveštavaju da je najmanje 250 Izraelaca ubijeno, a čak 1.452 osobe su ranjene u ovim sukobima. Sa palestinske strane, poginulo je 232 ljudi, dok je 1.697 osoba ranjeno.

U međuvremenu, grupa navijača Partizana, koja je nezvanično prisustvovala meču u Tel Avivu, odlučila je da produži svoj boravak u ovom gradu. Nakon meča Makabi vs. Partizan, oni nisu krenuli natrag kući, već su odlučili ostati u Tel Avivu i istražiti grad. Njihov spontani odmor trebao bi trajati i tokom vikenda. Situacija na terenu ostaje napeta i nestabilna, dok međunarodna zajednica pokušava da posreduje i zaustavi ovu eskalaciju nasilja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here