Najvažniji pravoslavni praznik Vaskrs se obilježava u nedjelju. Naime , poznato je da je to dan kada se služe farbana jaja , lijepa nedjeljna gozba , a sva porodica se okuplja oko stola . Poznato je da se prvog dana Vaskrsa ne primaju gosti , te da samo porodica se okuplja kako bi zajedno bili za trpezom.

 

 

Osim obojenih jaja , na trpezi se svakako može naći i cvijeće , ono ima važno mjesto u obilježavanju Vaskrsa , najvećeg pravoslavnog praznika. Darovanje jaja simboliše novi život , dok cjetovi imaju posebno značenje. Prema starom vjerovanju u nedjelju je važno da se na trpezi nađu jedno od ova tri cvijeta ili buket napravljen od njih.

Cvijet Đurđevak simboliše povratak sreće i čistoću srca . Prema predanju , vjeruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvijet đurđevka . Sa druge strane , jedna legenda kaže i da je cvijet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt.

 

 

Ljiljan je također jedan od cvjetova koji treba da se nađena Vaskršnjoj trpezi , er on u sebi objedinjuje vladarsko dostojanstveno držanje , strastveni , gotovo opojni miris , a ipak uspjeva da zadrži i svoju urođenu nježnost i nevinost.

 

 

Lale oduvijek važe za simbol ljepote , raskoši i bogastva , već na prvi pogled na ovaj cvijet je lako povezati sa izobiljem , ponosom i ambicijom , a riječ je i o biljci koja najvaljuje proljeće , u njoj vidimo i sliku novog početka. Ukoliko baš ona bude krasila Vašu Vaskršnju trpezu imat ćete mnogo uspjeha . Obratite pažnju kakvo cvijeće krasi vašu Vaskršnju trpezu , neka se obavezno nađu jedan od ovih cvjetova ili čak sva tri.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here