Mnogi kažu da je u vrijeme Jugoslavije bilo puno bolje stanje, te da su ljudi imali bolji život nego danas. Ipak, to ne znači da nije bilo određenih restrikcija u tom periodu.

Dragiša Nedović je pjesmu “Pluća su mi bolna” napisao 1950. godine dok je bolovao od teške tuberkuloze. Pjesma je objavljena u vrijeme kada je bivša Jugoslavija bilježila značajan porast samoubojstava među osobama koje su također bolovale od tuberkuloze.

Odluku o zabrani prodaje ploča i izvođenja pojedine pjesme donio je Josip Broz Tito i Centralni komitet. Obrazloženje za ovu akciju bilo je da se vjeruje da pjesma potiče samoubojstvo. Zabrana pjesme trajala je desetljeće sve dok Jovanka Broz nije sredila da se svira na jednom skupu, gdje ju je u čast Titovoj supruzi otpjevala glasovita Nada Mamula.

Zaim Imamović je prvi izvođač koji je snimio pjesmu pod nazivom „Pluća su mi bolna“. Osim verzije koju je otpjevala Nada Mamula, prepoznata je i obrada Velibora Bore Spužića – Kvaka.

Vrijedno je napomenuti da Dragiša Nedović, kompozitor ove balade, ima opsežan portfolio od preko 800 pjesama. Neka od njegovih značajnih djela su “U lijepom starom Višegradu”, “Stani, stani Ibar vodo” i “Beograde, gradi na Dunavu”.

Josip Broz Tito, jugoslavenski komunistički revolucionar, bio je državnik, diplomat i vođa Saveza komunista Jugoslavije. Osim toga, obnašao je dužnost doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Dok je Jovanka Budisavljević često prva na koju pomislimo kada govorimo o Titovom ljubavnom životu, važno je priznati da je prije nje imao i druge romantične veze i da je bio oženjen.

U nježnoj dobi od 14 godina, njegova prva supruga spojila se s njim u braku.

Prva Titova supruga bila je Ruskinja Pelagia Belorusova. U početku su sudjelovali u vjerskom obredu prije nego što su se zakonski vjenčali u lipnju 1919. Pelagia je imala samo 14 godina kada se vjenčala s Titom, koji je tada imao 26 godina.

Kad ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara, zatekla ga je kao ratnog zarobljenika.

Tito i Pelagija bili su roditelji ukupno četvero djece. Nažalost, prvo dijete je umrlo nedugo nakon rođenja, dok su drugo i treće dijete umrli tijekom djetinjstva. Tek je njihovo četvrto dijete uspjelo preživjeti i nastaviti s obitelji.

Godine 1928. Tito je uhićen zbog komunističke propagande, zbog čega se Pelagija s njihovim sinom vratila u Rusiju. Nakon konačnog izlaska iz zatvora, Tito je bio nezadovoljan Pelagijom jer je njihovo dijete Žarka smjestila u dom za napuštenu djecu. Nakon toga, Tito i Pelagia su se zakonski razveli u travnju 1936.

U listopadu 1936. Tito je u Moskvi sklopio svoj drugi brak s Lucijom Bauer. Bauer se u stvarnosti zvala Ana Koenin.

Nakon što je Hitler došao na vlast, supruga istaknutog člana njemačke komunističke partije privedena je i osuđena na 15 godina zatvora. Kao odgovor, agencija International Red Aid organizirala je transfer njegove supruge u Moskvu pod imenom Lucija Bauer.

Herta Has, bogata Slovenka židovskog podrijetla koja je bila 22 godine mlađa od Broza, postala je njegova sljedeća velika ljubav. Biografi još nisu postigli konsenzus o tome jesu li ona i Tito ikada bili vjenčani.

Iako je doista bilo drugih žena za koje se pričalo da su bile u romantičnoj vezi s njim, široko je prihvaćeno da je Jovanka bila jedina službena prva dama njegove administracije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here