Hrizantema je često interpretirana kao simbol prolaznosti života, neizbježnost smrti i osjećaj griže savjesti koji takva spoznaja donosi. Stoga je postala neizostavan dio cvjetnih aranžmana koje ostavljamo kao posljednji pozdrav na grobovima naših voljenih preminulih.Iako njezini cvjetovi često simboliziraju početak zimske ljepote, kod nas hrizanteme često asociraju na smrtnost, prolaznost i unutarnju borbu. U starogrčkoj kulturi, hrizanteme su imale reputaciju odbijanja zlih duhova. Ali, istovremeno se vjerovalo da će onaj ko ubere cvijeće s groblja privući nesreću i lošu sudbinu. Osim toga, njegova izdržljivost u niskim temperaturama i otpornost na mraz simboliziraju njegovu besmrtnost i vitalnost.

 

 

Hrizanteme su i simbol radosti, obilja i postignuća. Porijeklo ovog cvijeta seže u Aziju, posebno u Kinu i Japan, gdje su duboko ukorijenjeni kao simboli sreće i prosperiteta. U Japanu su hrizanteme povezane s carskom porodicom, dok se u Kini često daruju pri krštenjima i rođendanima. Također, Kinezi koriste hrizanteme za proizvodnju vina koje odležava godinu dana i konzumira se devetog dana devetog mjeseca, vjerujući da ovaj obred donosi dugotrajan, miran i zdrav porodični život.Zlatni cvijet je zaista očaravajući prizor. Njegove svijetle i živopisne latice blistaju pod toplim sunčevim zrakama, dok nježan miris ispunjava okolinu slatkim aromama. Ova cvjetna ljepota svjedoči o složenom djelovanju prirode i njenom čudesnom talentu za stvaranje takvih čuda. U 17. stoljeću, hrizanteme su prvi put predstavljene zapadnom svijetu. Švedski botaničar Carl Linnaeus nadenuo im je naziv “zlatni cvijet”, kombinirajući grčke riječi za cvijet (anthemon) i zlato (chrysos). U Australiji, uobičajeni darovi za Majčin dan često uključuju hrizanteme.

 

 

Nasuprot tome, u Sjedinjenim Državama, ovo cvijeće često se povezuje s poštovanjem i često se koristi kao dekoracija na vjenčanjima. Tokom engleske viktorijanske ere, određeni cvijetovi imali su značajna značenja kao izraz prijateljstva među bliskim osobama. Osim toga, oni koji su se oporavljali od bolesti često su koristili iste cvjetove kao simbol ozdravljenja. Boja cvijeta ima značajan utjecaj na njegovu simboliku, što se posebno odnosi na hrizanteme. Darivanje crvenih hrizantema jasno izražava ljubav, dok darivanje žutih hrizantema komunicira osjećaj žalosti. S druge strane, bijela hrizantema simbolizira odanost i predanost osobi kojoj je darovana.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here