Preuređenje dnevne sobe može biti zastrašujući zadatak, bilo da počinjete ispočetka ili jednostavno želite udahnuti novi život u prostor. S obzirom na to da je dnevna soba središnja točka doma u kojoj se odvijaju brojne aktivnosti, važno je osigurati da ona zadovolji specifične potrebe i sklonosti svih članova kućanstva.

Dnevni boravak je mjesto gdje provodimo većinu vremena s voljenima, a važno je da prostor djeluje primamljivo i estetski ugodno. Suprotno uvriježenom mišljenju, postizanje toga ne podrazumijeva nužno skupi namještaj i ekstravagantan dekor.

Postoji nekoliko metoda za uređenje dnevnog boravka s malim proračunom, a da pritom još uvijek zračite osjećajem udobnosti i odražavate svoj individualni stil. U ovom ćemo članku otkriti neke od ovih trikova.

Ako ste sve svoje zidove obojili u istu nijansu, sada je dobar trenutak da odaberete jedan zid i date mu posebnu boju. Za isticanje, razmislite o korištenju tapeta ili 3D ploča kako biste naglasili zid iza svoje sofe.

Od ključne je važnosti da boje koje odaberete za svoje zidove budu u kontrastu s vašim rasporedom sjedećih mjesta; u suprotnom, prostor riskira postati svjetovnim i neupadljivim. Izbjegavajte pretjerano jarke zidne boje, poput crvene, ljubičaste i sl., rezervirajte ih za manje, dekorativne elemente. Na kraju se možete odlučiti za taburee ili fotelje u ovim živim nijansama.

Kako biste stvorili dnevnu sobu koja je i živahna i primamljiva, preporučuje se korištenje materijala različitih tekstura. To se može postići miješanjem glatkih i čupavih materijala, kao i mat i sjajnih završetaka, te kombiniranjem jednobojnih i šarenih tkanina.

Kako biste dodali dubinu i dimenziju, razmislite o dodavanju prekrivača ili tkanine na sofu koja ima teksturu koja se razlikuje od namještaja i odaberite nijansu ili boju koja je u kontrastu s namještajem. U slučaju monokromatskog kompleta namještaja, upotrijebite ukrasne jastuke hrabrih boja kako biste sobi dodali dašak boje.

Kada tražite klub stolić, odlučite se za stol izrađen od metala i obložen drvetom kako biste postigli željenu mješavinu mat i sjajnih završetaka. Alternativno, možete dodati sloj stakla na drveni stol kako biste pružili zaštitu i stvorili upečatljiv kontrast između dvije teksture.

Ako se dogodi da postoji prazan kut ili niša u zidu sobe, uvijek je moguće dodati novi komad namještaja koji ima police na koje možete odložiti razne suvenire, fotografije i knjige. Odabir zidnih polica sjajan je način da maksimalno iskoristite mali životni prostor, a njihovo uparivanje sa zidnim svjetiljkama sigurno će stvoriti jedinstven i privlačan učinak.

Stvaranje ugodne atmosfere u vašoj dnevnoj sobi lako možete postići dodavanjem biljaka ili vaze s cvijećem na stolić za kavu, čak i ako je cvijeće umjetno. Kako biste prostoru dodali dašak glamura, razmislite o dodavanju ogledala s okvirom koji privlači pažnju. Osim toga, ako u dnevnoj sobi imate blagovaonski stol, postavljanjem umjetničkih slika, šarenih tapeta ili ogledala živopisnog dizajna na zid pokraj stola možete poboljšati ukupnu estetiku.

Promjenom tepiha i dodavanjem draperija uz zavjese može se postići svjež i potpuno novi ugođaj. Osim toga, noćni ormarići nude i praktičnu funkcionalnost i estetsku privlačnost.

Uređenje dnevne sobe s malim proračunom može se lako postići recikliranjem. Bez obzira imate li stari komad namještaja ili set paleta ili sanduka, možete se sami upustiti u avanturu restauracije ili angažirati stručnjaka za pomoć pri osvježavanju starog drva novim slojem boje ili laka.

Decoupage je popularna tehnika koja se može primijeniti na staru komodu, stvarajući zanimljiv i unikatan komad. Osim toga, korištenjem punog komada drva kao nosača polica možete dnevnoj sobi dodati jedinstveni detalj.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here