Svakodnevno održavanje čiste kuhinje zahtijeva redovitu zamjenu određenih predmeta, poput spužvi za pranje posuđa. To je zbog činjenice da su spužve glavno tlo za razmnožavanje bakterija.

Ključno je pratiti svakodnevno održavanje određenih stvari i zamijeniti ih po potrebi.

Iako su spužve koristan alat za čišćenje, one također mogu olakšati širenje štetnih bakterija. Iz tog razloga, preporučljivo je zamijeniti ih na tjednoj bazi.

Daska za rezanje uobičajeno je mjesto za odabir raznih namirnica, uključujući sirovo meso i povrće. Što se tiče noževa koji se koriste na ovim daskama, oni mogu s vremenom razviti posjekotine i brazde u kojima se nakupljaju bakterije. Stoga se preporuča godišnje zamijeniti noževe kako bi kuhinja bila higijenska.

I neodgovarajuća uporaba daske za rezanje i odabir neadekvatne može dovesti do razmnožavanja opasnih bakterija koje mogu predstavljati prijetnju zdravlju. Nadalje, često postoji zabuna oko toga koja je vrsta daske za rezanje, drvena ili plastična, higijenskija.

Rašireno mišljenje da su plastične daske za rezanje higijenskije od drvenih zapravo je netočno. Istraživanja su pokazala da su dugoročno gledano drvene daske za rezanje zapravo higijenski prihvatljivije od svojih plastičnih pandana. Istraživanje proveo dr. sc. Dino O. Klajver. sa Sveučilišta u Kaliforniji pokazuje da drvene daske za rezanje sadrže manje bakterija salmonele od svojih plastičnih pandana.

U početku se plastične daske za rezanje mogu činiti higijeničnijima zbog svoje neporozne površine. Nažalost, ova korist je prolazna jer postaju osjetljivi na posjekotine nožem. Čak i kada ih pokušamo dezinficirati ručnim pranjem ili stavljanjem u perilicu posuđa, bakterije i dalje ostaju u njima. Suprotno tome, drvene daske za rezanje imaju sposobnost apsorbiranja bakterija u žito, onemogućujući im reprodukciju i naposljetku propadaju.

Kada zamrzivač emitira mirise, oni se apsorbiraju u spremnike koji se zatim mogu prenijeti na led. To može utjecati na okus leda, što se može činiti nekonvencionalnim, ovisno o tome koji se artikli pohranjuju u zamrzivač.

U usporedbi s drugim materijalima koji se koriste za izradu posuđa, drvene žlice i slično posuđe imaju više pora zbog kojih su podložni oštećenjima. Stoga ih je ključno zamijeniti nakon što nastanu pukotine ili zadrže tvrdokorne mirise i mrlje koje se ne mogu ukloniti.

Mnogi pojedinci često zanemaruju prijedlog proizvođača za redovito čišćenje aparata za kavu. Ipak, ako to ne učinite, moglo bi doći do konzumiranja više od same mljevene kave. Moguće su posljedice nakupljanje kalcija i potencijalni rast plijesni i kvasca u spremniku za vodu. Kako bi se osigurala optimalna higijena, ključno je održavati vanjske i unutarnje komponente stroja. Nemojte zanemariti važnost čišćenja spremnika za vodu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here