Jugoslavenska i makedensko-srpska pjevačica , koja e rumunskog i turskog porjekla ,je Usnija Redžepova , rođena je 4.februara 1946.godine , a preminula je 1.oktobra 2015.godine , u Beogradu. Usnija je od 1964.godine živjela i radila u Beogradu. Usnija je bila u braku sa Slavoljubom Šešićem Šešeljem , koji je bio aranžer i muzički urednik na Radiju Beograd.

 

 

Pjevačica se na samo početku karijere , javnosti predstavila kao Usnija Jašarova , kako je nebi zamijenili sa veoma popularnom pjevačico Esmom Redžepovom , koja je također porijeklom iz Makedonije. Iako su mediji nagađali da su njih dvie u rvnom srodstvu , one to nisu bile. Polovinom šezdestih , Usnija je započela svoju pjevačku karijeru , i od tada je objavila devet albuma i 15 singlova i EP-ova . Uglavnom je pjevala makedonske pjesme , te numere sa juga Srbije . Osi na makedonskom i srpskom , pjevala je na romskom i turskom jeziku.

 

 

Naime , Usnija je svojevremeno glumila ulogu Koštane , u istoimenoj predstavi , i ta uloga joj je donijela veliku popularnost . Predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu bila punih 25 godina, a Usnija je Koštanu odigrala više od 150.puta. Pjevačica je pričala da je ona živjela skromno sa roditeljima u stanu koji su dobili od vojske ,. Usnija je ila veoma stidljica , pa za razliku od braće i sestaranije pjevala sa ocem na slavljima i porodičnim okupljanjima.Kasnije je otkrla talenat za pjevanje , ali joj otac nije dozvoljavao da se bavi pjevanjem , jer je u to vrijeme baviti se tim poslom za ženu bilo sramotno. Ota je želio da Usnija završi gimnaziju i bude dora i vrijedna žena . Čak kada je postala popularna , često ju je kritikvao bog stila oblačenja na sceni.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here