U današnje vrijeme, sve veći broj zanatskih zanimanja, a i onih koji ne zahtjevaju visoku stručnu spremu je deficitaran.

Skupinu deficitarnih zanimanja čine poslovi koje mladi izbjegavaju.

Potražnja za vozačima je sveprisutna u raznim sektorima gospodarstva, od lokalnih poduzeća do multinacionalnih maloprodajnih korporacija i logističkih tvrtki.

Porast brze dostave i online naručivanja doveo je do porasta potražnje za kuririma i dostavnim osobljem. Ovi pojedinci sada mogu zaraditi znatno više od prosječne plaće u Srbiji.

Posebno je brojčana skupina vozača koji upravljaju kamionima i gradskim prijevoznim sredstvima. Ovo je samo jedan od razloga zašto je predložena izmjena Zakona o sigurnosti prometa, koja podrazumijeva smanjenje minimalne starosne granice za profesionalne vozače s dozvolama C, CE, D1 i D1E s 21 na 18 godina. uvjetovana činjenicom da je prosječna dob vozača u ovim područjima bila 55 godina.

Poslednji oglasi su objavili da su potrebna dva vozača sa dozvolom C i E kategorije za dostavu robe na teritoriji grada Beograda i Srbije. Radna pozicija nudi platu u rasponu od 150.000 do 250.000 dinara, a prethodno iskustvo nije potrebno.

Uz to, poslodavac nudi stalni radni odnos na puno radno vrijeme. U drugom oglasu navodi se da vozač kamiona može očekivati ​​početnu platu od 125.000 dinara s mogućnošću rasta, prenosi Blic.

Početna plaća za vozače kombija koji su zaposleni u skladištima procjenjuje se na između 60.000 i 70.000 dinara, što je najniži iznos među ostalim radnim mjestima u istoj djelatnosti.

U Srbiji privatni autobusni prijevoznici nude prosječnu plaću od 150.000 dinara za vozače autobusa.

Unatoč njihovoj sveprisutnosti, kuriri i dostavljači i dalje su vrlo traženi, s brojnim oglasima za posao koji promoviraju pozicije u ovom području. Ova radna mesta nude prosečnu platu od 120.000 do 130.000 dinara.

Početne plaće obično kreću od oko 60.000 dinara, ali podložne su povećanju na temelju čimbenika kao što su broj radnih sati, poznavanje područja i brzina pokazana na poslu, kako je primijetio jedan poslodavac.

Ovaj poseban posao prikladan je za mlade jer pruža niz pogodnosti. Ove pogodnosti uključuju mogućnost rada po fleksibilnom rasporedu, korištenje vlastitog osobnog vozila za prijevoz, pridruživanje aplikaciji u slobodno vrijeme i primanje dvomjesečne isplate plaće.

Prema pisanju Blica, taksisti mjesečno zarade u prosjeku 100.000 dinara.

Zanatstvo nije jedina oblast koja se suočava sa deficitom u Srbiji. Sve veći broj mladih pojedinaca zanemaruje bavljenje tradicionalnim zanatima, zbog čega je u moderno doba sve teže pronaći vješte majstore.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here