Sigurno da bi jedna od posjedovanja super moći bila da se možete prisjetiti svakog detalja iz svog djetinstva, sa nevjerovatnom preciznošću .Međutim , sigurni smo da nebi svi vidjeli to kao blagoslov a neki to mogu smatrati proklestvo . Amerikanka Jill Price navodno ima takvo pamćenje , ali ona to ne smatra bižanskim darom .

 

 

Istraživači sa Sveučilišta California .Irvine od 2000 godine provode opsežnu studiju o jedinstvenom slučaju . Jill je dijagnosticiran prvi zabilježeni slučaj sindroma hipertenzije u svijetu . Ovo stanje je bilo toliko nepoznato i novo da su istraživači morali stvoriti novi izraz kako bi ga opisali . Rezultirajuća oznaka superiorno autobiografsko pamćenje (HSAM), Sada se često kristi za označavanja ovog stanja koje omogućava pojedincima da se sjete znatno veće količine svojih životnih iskustava sa iznimnim detaljima.

 

 

Jill Price je prvi slučaj koji je poznat sa ovom dijagnozom , a trenutno postoji više od 60 osoba širom svieta koje dijele njenu dijagnozu . Uprkos tome stanje je i dalje krajnje neubičajeno . Ova žena e proteklih godina dala brojne intervijue sa stručnjacima , tokom kojih je otkrila kako ima sposobnost prisjetiti se svakog detalja iz svog života , od svoje 14.godine pa nadalje. Ne samo da se može prisjetiti važnih podataka u svom životu , već i značajnih događaja koji su se dogodili u svijetu za koje se znalo samo putem medija. Bez problema se prisjeća nesretnih početnih susreta kao i raosnih uspomena. Ima također sposobnost vraćanja neugodnih sjećanja , koja se nalazi od prošlih traumatskih iskustava i osobnih dilema.Čini se da su njene vještine selektivne pamćenja jer se bore s pamćenjem informacija koje se ne odnose direktno na njen život. Tačnije teško joj je zapamtiti tekstove pjesama ili ih recitirati .

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here