Poznato je da domaćice , naročito početnice griješe sa količinom praška koje stavljaju prilikom pranja veša u mašini. Iako pažljivo prate upustva na kutiji i izračunavaju količinu detrdženta u zavisnosti od broja prljavih stvari.

 

 

Međutim vremenom ovaj proces prelazi u režim autopilota , i onda ima previše detrdžemta u mašini . Odjeća tada postaje tvrda i ljigava na dodir , to se dešava zbog toga što u mašini nema doboljno vode za količinu praška koju ste sipali, pa se zbog toga ostaci ne ispiru , već se talože na stvarima, a u mašini se također može osjetiti neprijatni miris koi može ostati i na odjeći , a naslage sapuna unutar bubnja i crijeva mogu dovesti do pojave buđi i bakterija.

 

 

Zbog ovoga možete ozbiljno narušiti svoje zdravlje , odnosno možete početi kihati , dobiti alergiju . Na koži se može pojaviti crveni osip , koji je posljedica razmnožavanja gljivica i bakterija . I odjeća Vam trpi , jer ona koja je u boji može da izblijedi, u prosječnoj dozi detrdženta to se neće desiti ali ako pretjerate onda može da izblijedi odjeću itekako. Zato sledeći put pazite da ne stavite veću količinu nego što treba , uvijek važi pavilo manje je više , pa tako i ovdje.

 

 

 

 

 

Domaćice misle da će im veš biti bolje opran ukoliko stave više dtrdženta , a ustvari dobiju samo suprotan efekat , dobiju odjeću koja smrdi na buđ , koja je ljigava , te može imati čak i bakterije. Jednom sedmično je poželjno i dezinfikovati veš mašinu , a to možete uraditi sa jabčnim octom i sodom bikarbonom.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here