Mnoga kućanstva su se barem jedno susrela za problemom vlage u kući , koja može biti veoma opasna za zdravlje ukućana . Sigurno ste se nekada susreli i Vi sa njom , pogotovo ako živite u kući a ne u stanu . Naime , srećom da postoje načini kako se riješiti ove napasti jednom zauvijek.

 

 

S prelaznim vremenom toplo na hladno i obrnuti , mnoga domaćinstva se susreću sa kućnom plijesni . Ona se pojavljuje najviše na mjestima oko prozora ili po ćoškovima sobe , a razlog tome jeste miješanje toploh i hladnog zraka , odnosno dolazi do pojave kondeza . Mnogi su pokušavali da sam prebrišu plijesni ali to nije efikasno riješenje , jer vrlo brzo se ponovo pojavi .

S hodno ovoj tmi , u nastavku članka vam donosimo više informacija. Kućnu plijesan prepoznat ćete po tamnijim mrljama , a ukoliko nešto ne poduzmete po pitanju fleke će se proširiti , a moguća je i pojava na zidovima , parketu , pa čak i namještaju , i prati je veoma neugodan miris te izaziva mnoge zdravstvene tegobe koje će najviše uticati na one koji imaju respiratorne probleme , kao i na djecu.

 

 

Pri rješavanju ovog problema treba pristupiti uklanjanju uzroka , a zatim možete natopiti krpu kojom ćete prebrisati zahvaćene dijelove . Preporučuje se rastvor od 70 -90 % etanola ili vodik peroksidom , odnosno hidrogenenom od 3 do maksimalno 6%. Postoje i preparati za skidanje plijesni ali s njima morate biti veoma oprezni i imati mjere zaštite pri korištenju , kao i provjetravanje prostora što je više moguće , jer su te mješavie često pravljene od hlora i izbjeljivača.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here