Kiselo mleko, nekada smatrano pokvarenim mlekom, danas je prepoznato kao izuzetno korisna namirnica, često prisutna u ishrani na Balkanu. Sa svojim bogatstvom kalcijuma, ključnog minerala za očuvanje zdravlja kostiju, i kompleksom vitamina B, kiselo mleko ima značajan nutritivni profil. Ono što ga izdvaja su prirodni probiotici, mikroorganizmi koji podržavaju zdravlje crevne flore. Gastroenterolog, dr. Vojislav Perišić, objasnio je specifičnosti ovog mlečnog proizvoda i njegove prednosti u odnosu na jogurt.

Iako kiselo mleko sadrži čak 50 puta više probiotskih bakterija u poređenju s jogurtom, dr. Perišić ističe određene situacije u kojima je preporučljivo odabrati jogurt. Naime, kiselo mleko ima visok sadržaj laktoze, pa se preporučuje osobama koje imaju akutne infekcije ili probleme s varenjem. Sa druge strane, moderni jogurti s nižim procentom laktoze, posebno oni sa 2%, često su povoljniji u situacijama blažih crevnih infekcija.

Važno je napomenuti da kiselo mleko, i pored svojih nutritivnih prednosti, može izazvati nadimanje nakon konzumiranja drugog obroka. U takvim situacijama, preporučuje se prelazak na jogurt s nižim procentom laktoze kako bi se izbegle nelagodnosti. Dr. Perišić takođe naglašava da bakterija Lactobacillus bulgaricus, prisutna u kiselom mleku, može poboljšati sposobnost organizma da se brani od infekcija, dodajući dodatnu vrednost ovom mlečnom proizvodu. Svi znamo koliko su crijeva važna za funkciju cijelog organizma to jeste pravilnu funkciju, pravilno upijanje nutritivnih elemenata.

Kroz ovu analizu, gastroenterolog skreće pažnju na važnost čitanja deklaracija na mlečnim proizvodima, posebno uzimanje u obzir sopstvenih potreba i zdravstvenih stanja pri odabiru između kiselog mleka i jogurta. Ovaj pristup omogućava pojedincima da naprave informisane izbore u skladu sa svojim zdravstvenim potrebama.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here