Tragičan slučaj samoubistva mladića iz Laktaša prije godinu dana i nedavni suicid Banjalučanke D. M. ponovno su stavili u fokus javnosti ozbiljnost problema verbalnog nasilja i ponašanja na društvenim mrežama. Mladen Dulić (22) izvršio je samoubistvo nakon što je postao žrtva podsmijeha na društvenim mrežama kada je došao na benzinsku pumpu radi zaposlenja. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj, što dodatno ukazuje na ozbiljan problem u društvu.

Sociolog Vladimir Vasić naglašava da živimo u vremenu u kojem su tradicionalni socijalni kontakti zamijenjeni društvenim mrežama, čime je došlo do gubitka osjećaja za tuđe dostojanstvo. Društvene mreže postale su poligon za širenje destruktivnog ponašanja, a popularnost se često stječe kroz destrukciju. Ovaj slučaj samoubistva pokazuje ozbiljan nedostatak odgovornosti u objavljivanju sadržaja na mrežama, gdje pojedinci ne prezaju od vrijeđanja, laži i mržnje.

Očigledno je da je ponašanje na društvenim mrežama otišlo predaleko, a posljedice takvog destruktivnog okruženja postaju sve ozbiljnije. Naglašava se potreba za ozbiljnim pristupom rješavanju uzroka problema, uključujući uključivanje stručnjaka u proces sazrijevanja i socijalizacije mladih ljudi. Važno je reagirati sistemski kako bismo spriječili daljnje tragedije i promicali odgovorno ponašanje na društvenim mrežama.

Nadalje, ističe se potreba za promjenom odnosa prema stručnoj pomoći u kriznim situacijama, jer je to i dalje tabu tema. U trenucima krize, često se radije biraju autodestruktivna ili destruktivna rješenja, umjesto traženja pomoći stručnjaka. Postavlja se pitanje kako se kao društvo nosimo s takvim izazovima i trebamo ozbiljno razmotriti na koji način možemo zajedno raditi na prevenciji i suočavanju s ovakvim slučajevima. Mladi se moraju dosta edukovati što se tiče društvenih mreža i treba ih stalno podsjećati na to, ovakvi slučajevi su nažalost postali česti i mora se hitno reagovati.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here