Proljeće nam je stiglo , i došlo je vrijeme kada čistimo svoa dvorišta i bašte , a stiglo je i vrijeme kada se u vrtovima počinje saditi novo povrće , a jedno od njih je i paradajz , a pravi baštovani znaju da e paradajz sadi duboko i da je to jedini način da on opstane uprkos bolestima i lošem vremenu . Međutim , ako želite da imate zdrav paradajz , i da ga ima u izobilju , onda je potrebno da ga i posadite na pravi način.

 

 

Naime , u današnjem članku ćemo Vam napisati par korisnih savjeta a odnose se na sadnju paradajza . Osnovno pravilo je da se paradajz sadi duboko jer aradajz pušta korjenje tamo gdje je njegova stabiljka zakopana . Vrlo je bitno da njen korjen bude jak , i što je sadnica dublje zabodena , njen korjen će biti sve veći i jači . Kada je sadnica zakopana dovoljno duboko , onda je paradajz zaštićen i od mraza i lošeg vremena .

 

 

Naime , idealna dubina za sadnu paradjza je dvije trećine njegove biljke i najbolje vrijeme za sadnju kada je sadnica 15 do 30 centimetara . To preporučuju stručnjaci. Prije sadnje izmjerite sadnicu , da biste znali koliko duboko treba rupu da iskopate , te prvjerite da li je zemlja zbijena ili tvrda , jer ako jeste onda novi korjen neće moći rasti,tada morate zemlju prokopati i dodati joj kompost i tek onda posadite paradajz. Druga metoda koja se koristi prilikom sadnje paradajza je bočna sadnja , i ona je odlična ako je zemlja zbijena i ne možete iskopati dovoljno duboku rupu . Tada se pravi jarak koji treba da ima dužinu dvije trećine sadnice , a u njega se stavlja biljka pod blagim uglom , te da joj gornji listovi budu izloženi.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here