Jedna majka iz Kalifornije je morala da se podvrgne operaciji amputacije nakon što je pojela tilapiju koja je bila zaražena smrtonosnom bakterijom. Laura Barahas, 40-godišnja žena, provela je nekoliko meseci u bolnici pre nego što je prošlog četvrtka podvrgnuta operaciji. Prema informacijama “The New York Post”, Laurina prijateljica Ana Mešina je izrazila koliko je bilo teško Lauri i njenoj porodici zbog ove operacije.

Laura se razbolela nakon što je konzumirala ribu koju je kupila na lokalnoj pijaci u San Hozeu i skuvala je kod kuće. Njeno zdravstveno stanje se dramatično pogoršalo, gotovo do tačke smrti. Medicinski radnici su bili prinuđeni da je stave u medicinski indukovanu komu i koriste respirator kako bi joj pomogli da diše. Njeni prsti, stopala i donja usna su postali crni, a razvila je sepsu i zatajenje bubrega. Testiranje je kasnije potvrdilo da je Laura bila zaražena bakterijom Vibrio Vulnificus, koja je opasna i često se nalazi u sirovim plodovima mora i morskoj vodi.

Stručnjakinja za zarazne bolesti s Univerziteta u Kaliforniji, Natasha Spottiswood, identifikovala je nekoliko načina na koje se osoba može zaraziti ovom bakterijom. Jedan od najčešćih načina je unos kontaminirane hrane ili tečnosti. Takođe, izloženost otvorenim ranama ili tetovažama vodi u kojoj žive bakterije može uzrokovati infekciju. Osobe s oslabljenim imunološkim sistemom imaju veći rizik od zaraze ovom opasnom bakterijom, što predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine se prijavi između 150 i 200 slučajeva infekcije Vibrio Vulnificus, s stopom smrtnosti od otprilike 20%. U 2015. godini, pet osoba je umrlo od ove infekcije. Važno je napomenuti da se toksin nalazi i u ribi fugu, poznatoj po svojoj opasnosti, iako je tražena u Japanu zbog istih smrtonosnih toksina. Riba fugu se može konzumirati na razne načine, uključujući prženu, kuvanu ili sirovu, ali se mora rukovati i pripremati s oprezom zbog prisustva tetrodotoksina koji može dovesti do zatajenja unutrašnjih organa, posebno jetre. Između 1996. i 2006. godine, zabeleženo je 44 smrtna slučaja povezana s konzumacijom ove ribe, a u poslednjih nekoliko godina pet osoba je umrlo od jetrenog trovanja uzrokovanog ribom fugu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here