Zadebljala i gruba koža na stopalima može biti neugodna i izazvati nelagodnost prilikom hodanja. Srećom, postoje različiti savjeti i prirodni tretmani koji vam mogu pomoći da se riješite ovog problema i vratite koži mekoću i glatkoću. Evo nekoliko korisnih savjeta:

Aspirin: Pomiješajte zdrobljeni aspirin sa limunovim sokom i vodom kako biste napravili pastu. Nanesite je na žulj, omotajte stopalo toplim ručnikom i prekrijte plastičnom vrećicom. Nakon desetak minuta, nježno ostružite kožu kamenom. Sodina pasta: Pomiješajte sodu bikarbonu sa vodom i nanesite pastu na žuljeve. Redovno koristite ovaj tretman dok se žuljevi ne zacijele. Čaj: Dodajte čaj od kamilice ili ulje čajevca u vodu za namakanje stopala. Ovo će pomoći da osušite kožu i izliječite žuljeve.

Kukuruzni škrob: Natrljajte stopala kukuruznim škrobom kako biste spriječili nastanak žuljeva i omekšali kožu. Omot od sirćeta: Namočite vatu u sirće i stavite je na žulj prije spavanja. Ujutro istrljajte kamenom. Pripazite da sirće ne dodiruje zdravu kožu. Kriške ananasa: Stavite svježu koru ananasa na žulj i umotajte je tkaninom. Ponavljajte ovaj tretman jednom u sedmici. Aloe vera: Nanesite mesnati dio lista aloe ili aloe gela na žulj i prekrijte zavojem. Ostavite preko noći kako bi koža omekšala.

Ulje vitamina A i E: Ubodite kapsulu vitamina A ili E iglom, nanesite ulje na žulj prije spavanja i ponavljajte postupak sve dok se žulj ne zacijeli. Kreme i vazelin: Koristite kreme ili losione za piling koji sadrže salicilnu kiselinu, ureu ili amonijum laktat kako biste omekšali kožu. Nosite čarape ili rukavice nakon nanošenja kreme kako biste zadržali vlagu. Važno je napomenuti da, ukoliko imate dijabetes ili alergiju na neki od sastojaka, prije primjene ovih tretmana posavjetujte se sa ljekarom. Redovno njegujte svoja stopala kako biste spriječili nastanak žuljeva i grube kože te ih održali zdravim i mekanim.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here