U središtu pažnje javnosti nalazi se jeziva tragedija koja je potresla cijelu zajednicu. Dječak ubojica, obdaren intelektom iznimne razine, iznenadio je sve svojom hladnokrvnošću i okrutnim činom koji je počinio u svom očevom stanu. Nažalost, žrtve ovog masakra bila su devetoro nevinih učenika i domar iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vlačaru.

Na saslušanju pred Višim tužiteljstvom u Beogradu, dječak ubojica je, kao mlađi od 14 godina, dao iskaz kao svjedok u prisutnosti svoje majke, koja ga zastupa zakonski. No, njegovo bezosjećajno ponašanje na saslušanju ostavilo je svjedoke zgrožene. Opisuje se kao hladnokrvni i zli genij, koji nije pokazivao nikakve emocije ni kajanje za svoje djelo. Umjesto toga, mirno je prepričavao stravičan događaj i hladnokrvno objašnjavao kako je izvukao očev pištolj iz zaključane ladice i počeo svoj krvavi pohod. Među roditeljima djece koju je ubio vlada šok i neizmjerna tuga. Majka jedne od ubijenih djevojčica pitala je dječaka zašto je ubio njenu kćer koju uopće nije poznavao. Njegov bezosjećajan odgovor dodatno je povećao bol i patnju njihovih obitelji. Dječak je navodno izjavio da su ga u školi odbijali, no nije potražio pomoć niti je pokazivao interes za rješavanje svojih problema. Njegova okrutnost i hladnoća u trenucima zločina izazivaju nelagodu i strah, jer je teško pojmiti što je moglo potaknuti takvo nasilje u tako mladoj osobi.

Osim što je dječak ubojica suočen s posljedicama svojeg djela, i njegov otac, koji se tereti za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, suočava se s optužbama zbog neadekvatnog skladištenja oružja i navodne obuke djeteta u rukovanju njime. Ova situacija izaziva zabrinutost o odgovornom posjedovanju i pohranjivanju oružja, kako bi se spriječilo njegovo zloupotrebljavanje.

Cijela zajednica ostala je traumatizirana i suočava se s dugotrajnim procesom suočavanja s ovom strašnom tragedijom. Istraga će morati pružiti odgovore na mnoga pitanja o uzrocima i okolnostima ovog zločina. No, važno je i dalje osvješćivati važnost prevencije nasilja među mladima i raditi na stvaranju sigurnog okruženja u školama i obiteljima, kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti. Naša zajednička odgovornost je pružiti podršku obiteljima žrtava i raditi na prevenciji nasilja među mladima, kako bismo stvorili sigurnije društvo za sve.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here