U bliskoj budućnosti, djelo napuštanja životinja moglo bi se smatrati krivičnim djelom za koje je zaprijećena kazna zatvora do jedne godine.

Novi paket izmjena Krivičnog zakonika, koji je već godinu dana na pojašnjenju u radnoj grupi Ministarstva pravde i uprave, sada će biti implementiran, jer je ranije bio povučen i o njemu se nije javno raspravljalo.

Abandoned dog on the road

Radna grupa nadležna za izradu novog zakona je svojim dokumentima pokazala da je Ministarstvo opredijeljeno za unapređenje zaštite životinja, uključujući i tretiranje napuštanja životinja kao krivičnog djela, u okviru ovog sveobuhvatnog seta reformi.

U Hrvatskoj se dogodio revolucionarni razvoj u pogledu napuštanja životinja. Ovo djelo se po prvi put sada smatra krivičnim djelom, za koje postoji mogućnost zatvorske kazne. Ranije se to rješavalo isključivo u okviru Zakona o zaštiti životinja, uz maksimalnu kaznu od 30.000 kuna koja je bila propisana.

Uz uvođenje novog krivičnog djela, Ministarstvo pravde i uprave razmatra dodatnu mjeru za unapređenje zakonske zaštite životinja, koja podrazumijeva predlaganje dužih zatvorskih kazni za lica koja se bave ubijanjem ili mučenjem životinja.

Prijedlog predlaže da se pojedinci koji neopravdano ubiju ili okrutno zlostavljaju životinje, nanose im nepotrebnu bol ili ih podvrgnu nepotrebnoj patnji, prijeti kaznom zatvora u trajanju od najviše dvije godine (ranije godinu dana). Nadalje, ako je krivično djelo motivisano koristoljubljem, prijedlogom se preporučuje kazna zatvora do tri godine, za razliku od dosadašnje dvije godine.

cute dog waiting patiently for his master on a city street
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here