Sastanak Dodika i Putina u Sankt Peterburgu

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, danas je održao sastanak s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, u Sankt Peterburgu. Pre početka zvaničnog sastanka dogodio se jedan pomalo komičan trenutak. Naime, Dodik je pokušao poljubiti Putina tri puta, ali je ruskom predsjedniku očigledno bio dovoljan samo jedan poljubac.

Neugodan Trnutak Pre Sastanka

Ovaj neplanirani događaj iznenadio je Putina, koji je blagim tapšanjem po ramenu izbjegao druga dva poljupca, što je izazvalo zbunjenost kod prisutnih. Ovaj trenutak poslužio je kao uvod u ozbiljnije teme koje su se razmatrale tokom sastanka.

@crnahronikaofficial

Putin “isgurao” Dodika: Umjesto drugog poljupca, predsjednik RS-a poljubio “zrak”

♬ original sound – crnahronikaofficial

Stav Rusije o Dejtonskom Sporazumu

Tokom razgovora, Putin je ponovio stav Rusije u vezi s Dejtonskim sporazumom, naglašavajući da Rusija smatra ovaj sporazum osnovom za stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, Rusija će nastaviti podržavati provođenje sporazuma, jer su njegove odredbe jasno definirane i nepromjenjive.

Putinovi Pozdravi i Zadovoljstvo

Putin je Dodika pozdravio riječima dobrodošlice, prisjećajući se njihovog prethodnog susreta u Kazanju na sportskom događaju. “Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju, srdačno vas pozdravljamo u Sankt Peterburgu. Nedavno smo se sreli u Kazanju i sada ste prihvatili naš poziv da učestvujete u radu foruma u Sankt Peterburgu. Mi smo veoma zadovoljni zbog toga,” rekao je Putin.

Dodikova Zahvalnost i Stavovi

Dodik je, s druge strane, izrazio zahvalnost Putinu na principijelnom stavu Rusije u vezi s Dejtonskim sporazumom. Istakao je da je Zapad prekršio sporazum, dok je Rusija ostala jedina zemlja koja se drži njegovih odredbi. “Hvala vam na principijelnosti oko Dejtonskog sporazuma,” rekao je Dodik, dodajući da Rusija jedina podržava sporazum koji je, prema njegovim riječima, srušen od strane Zapada.

Izjava o Sankcijama

Dodik je također ponovio da nema namjeru pridružiti se sankcijama protiv Rusije. Ova izjava dodatno je osnažila Dodikovu poziciju u odnosu na Rusiju, naglašavajući njihovu međusobnu podršku u međunarodnim pitanjima.

Sastanak između Milorada Dodika i Vladimira Putina u Sankt Peterburgu bio je prilika za potvrdu postojećih stavova i daljnju suradnju između Republike Srpske i Rusije. Uprkos neplaniranom komičnom trenutku na početku susreta, razgovori su se fokusirali na ozbiljna politička pitanja, s posebnim naglaskom na Dejtonski sporazum i međunarodne odnose. Dodikova zahvalnost Rusiji i njegova čvrsta odluka da se ne pridruži sankcijama protiv Rusije pokazali su bliskost i stabilnost odnosa između ove dvije strane.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here